Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Comfort, stijl en autonomie

29 maart 2021

Nu veel prettige zaken van het leven (zoals reizen) zijn weggevallen door de pandemie kan dit boek verlichting brengen. Het is gepubliceerd bij de recente eerste retrospectieve over Gabrielle ‘Coco’ Chanel in Parijs.

Chanel was vooruitstrevend: op het hoogtepunt van de Belle Époque verbande ze de korsetten en veren, droeg ze kort haar, en stuurde ze vrouwen eropuit om te sporten of om in de zon te bruinen. Comfort, stijl en autonomie kwamen op de eerste plaats. Ze introduceerde onder andere de beroemde little black dress, broeken voor vrouwen, (nep)juwelen en het mantelpakje dat haar handelsmerk werd... Ook het allereerste couture-parfum ooit - Chanel nr. 5 - dat ze presenteerde in de beroemde kleine vierkante fles.

Op het einde van het boek krijgen we ook een overzicht van de belangrijkste data in haar bewogen leven: ze werkte zich op van een zeer eenvoudige komaf tot de aristocratische en de avant-garde milieus in Parijs. Maar jammer genoeg is er ook een zwarte bladzijde in het verhaal door haar relatie in 1944 met de hoge Duitse officier Baron Hans Günther von Dincklage.

Nog altijd is de wereld van Chanel toonaangevend. Bekijk bijvoorbeeld de film door Anton Corbijn in Grand Palais te Parijs voor de Haute Couture collectie lente-zomer 2021.

Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Titel:
Gabrielle Chanel : fashion manifesto
Auteur:
Miren Arzalluz
# pagina's:
302 p. : ill.
Uitgeverij:
Thames & Hudson
ISBN:
9780500023464
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips