Fay Van Kerckvoorde
Leestip van Fay Van Kerckvoorde
"We lose ourselves in books. We find ourselves there too."

Girl, Woman, Other - Bernardine Evaristo

10 februari 2020

Girl, Woman, Other is het boek dat ik in 2019 het liefste heb gelezen. Ik vind het dan ook de welverdiende winnaar van de Booker Prize! Voor mij heeft dit boek alles waar ik als lezer naar op zoek ga: gelaagde personages, in elkaar gewoven levensverhalen en feministische referenties. Twaalf personages (voornamelijk zwarte vrouwen) komen aan het woord. Elke persoon heeft een eigen hoofdstuk, maar dit zijn geen individuele verhalen. Die lopen in elkaar over, zoals in het echte leven.

Bernardine Evaristo’s schrijfstijl vond ik verademend en prikkelend. Elke zin stroomt als het ware in de volgende. Dit zorgt ervoor dat ik het boek moeilijk kon wegleggen en met plezier verder las.

Dit boek geeft aan een stem aan een bepaalde groep mensen die vaak onvoldoende gehoord wordt. De pagina’s worden gevuld met onderwerpen als discriminatie, migratie, racisme, classisme, seksisme, misbruik, eenzaamheid, worstelingen met het leven die over generaties heen worden doorgegeven. Maar zelfs in schrijnende situaties is er plaats voor veerkracht, hoop, liefde, vriendschap, steun, dromen, altruïsme en sisterhood.

Synopsis

Het verhaal van twaalf onderling met elkaar verbonden personages in de 20e en 21e eeuw, allemaal Brits, meest vrouw, zwart en tussen de 19 en 93 jaar oud.

Fay Van Kerckvoorde
Leestip van Fay Van Kerckvoorde
"We lose ourselves in books. We find ourselves there too."

Girl, woman, other
Titel:
Girl, woman, other
Auteur:
Bernardine Evaristo
# pagina's:
452 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Hamish Hamilton
ISBN:
9780241364901
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zwarte vrouwen

Gerelateerde leestips