Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Car certains corps sont rafraîchissants comme l'eau...

28 juli 2020

'Il faut chérir quelqu' un pour s'apercevoir qu'il est scandaleux que la créature meure' (L'œuvre au noir, Yourcenar)

Zeno is op de vlucht, voor altijd op de loop. In zijn gedachten en in zijn bestaan. Zijn tijd, zijn stad, zelfs de mensen die hem nabij lijken, begrijpen hem niet. Waarom? Omdat hij de God van de kerk uit zijn hoofd heeft verbannen? Omdat hij niet in de hemel geloofd, maar wel in de mens? Wordt daarom zijn leven tot een hel gemaakt? Geboren als bastaard, gezegend met een hoofd vol kritische gedachten, onderzoekt hij de natuur, niet de heilige boeken, gaat hij zijn eigen weg. Een weg die enkel kan leiden tot het lijden op de brandstapel?

Met Zeno schept Marguerite Yourcenar een machtig figuur zonder macht of rijkdom, die ondanks alles toch besluit, koppig en in alle eenvoud, de waarheid te vinden. Zeno Lingre is een fictieve geleerde in het Brugge van de vroege renaissance, een humanist avant-la-lettre, een mens die de wereld echt wil begrijpen, een wereld die hem niet wil begrijpen.

Als er een Belgische auteur is die moet gelezen worden, dan is het wel Yourcenar. Vandaag lijkt ze vergeten, totaal onterecht. Haar taal is complex en toch echt. Haar romans zinderend na, doen denken en overdenken.

'On n' est bien que libre, et cacher ses opinions est plus gênant que de couvrir sa peau' (L'œuvre au noir, Yourcenar)

Synopsis

In de overgangstijd tussen Middeleeuwen en Renaissance spelende roman over de geestelijke vrijwording van de mens, belichaamd in een Vlaamse chirurgijn en filosoof met moderne denkbeelden.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Het hermetisch zwart
Titel:
Het hermetisch zwart
Auteur:
Marguerite Yourcenar
# pagina's:
366 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025307417
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Alchemie
Sfeer:
Donker

Gerelateerde leestips