Dirk Bonte
Leestip van Dirk Bonte
Overal staan of liggen er boeken, in alle kasten en in sommige jassen.

Op de vlucht naar een beter leven

10 juni 2024

Dit debuut van de Noord Ierse schrijfster is een universeel verhaal over mensen die vluchten voor geweld. Het is fictie maar het kon zo maar ook non fictie zijn. Het speelt zich af in het woelige Afghanistan waar een familie uit Kaboel op de vlucht slaat voor de gewelddaden van de opkomende Taliban. Niemand is nog zeker van zijn leven en zeker diegenen niet die de strikte regels niet zo nauw volgen. Het verhaal is geschreven door de ogen van een vijftienjarig meisje die met haar familie hals over kop vlucht uit hun mooie huis en bijhorende tuin. De aanzet is de ontdekking van een dichte vriend die zich opging aan de Judasboom achter het huis. Het boek is tweeledig te lezen. Eén verhaallijn laat u zien hoe de familie worstelt met vertrek of blijven en wanneer haar broer de kant van de Taliban lijkt te kiezen is er onenigheid. Het andere verhaal laat u meereizen met de Trans Siberische expres richting Moskou waar het hoofdpersonage zich laat naartoe voeren. Deze treinreis is ook niet zonder gevaren.

Vluchten is van alle tijden en gebeurt door allerlei volkeren en families die hun leven elders en veiliger willen opbouwen. Soms is ook dat ook de enige echte oplossing voor deze ontheemden. Het is een niet te onderschatten onderneming om ergens veilig aan te komen.

Synopsis

De 15-jarige Afsana vlucht met haar familie voor de taliban uit Afghanistan, een vlucht die met veel ontberingen gepaard gaat.

Dirk Bonte
Leestip van Dirk Bonte
Overal staan of liggen er boeken, in alle kasten en in sommige jassen.

Het huis met de judasboom
Titel:
Het huis met de judasboom
Auteur:
Laura McVeigh
# pagina's:
298 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024575596
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Taliban, Vluchtelingen ; Afghanistan

Gerelateerde leestips