Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Origineel uitgewerkt levensverhaal dat eeuwen overspant

27 maart 2022

Adeline LaRue wil meer van het leven dan trouwen, baren, zwoegen en sterven. Ze wil dingen meemaken, ze wil meer zien dan gewoon haar kleine dorpje, ze wil vrij zijn. Nadat ze als jonge twintiger in 1714 wegvlucht op haar huwelijksdag, laat ze zich in een donker bos door een duister wezen verleiden om haar ziel op te offeren voor vrijheid. Helaas komt haar droom tegen een zeer hoge prijs. Het duivelse wezen schenkt haar vrijheid, maar maakt die vrijheid absoluut: niemand zal zich Adeline ooit langer herinneren dan het moment dat ze voor zijn of haar ogen staat. Adeline zal blijven leven tot ze de duivel smeekt om de dood en tot dat moment zal ze geen enkele blijvende indruk nalaten, geen enkele emotionele band kunnen aanknopen. Tot er 300 jaar later plots één iemand is die zich haar wel herinnert...

De in 1987 geboren Amerikaanse schrijfster V.E. Schwab is vooral bekend voor haar Schemering-reeks (Shades of magic). Zeer recent kwam Gallant uit. Haar boeken worden onder fantasy en young adult gecatalogeerd. De Nederlandse vertaling van The invisible life of Addie LaRue als Het onzichtbare leven van Addie LaRue is van Merel Leene en verscheen bij Boekerij.

V.E. Schwab slaagt er met Het onzichtbare leven van Addie LaRue in om de lezer gedurende meer dan 500 pagina's doorheen drie eeuwen vol magie en spannende belevenissen te leiden. Addie blijkt - gelukkig voor de lezer- te koppig om snel op te geven, en dus maakt de lezer samen met haar een reis doorheen verschillende oorlogen, mijlpalen, landen en ervaringen. De reis verveelt geen moment.

Dit boek hoort in verschillende categorieën thuis. Het is spannend, magisch, romantisch, gevoelig en psychologisch. Schwab gaat zeer grondig in op het nut van een leven als een mens geen langdurige relaties kan aangaan. Als Addie telkens vergeten wordt en geen sporen kan nalaten, wat is haar leven dan waard? De lezer leest hoe Addie probeert de grenzen van de vloek op te rekken en via omwegen toch haar indruk op de wereld na te laten. Hoe ze gemakkelijke en moeilijke, moeizame en niet evidente verbindingen probeert aan te gaan.

Schwab deelt haar boek op in grote delen die telkens ingeleid worden door een kunstwerk. Pas in de loop van dat deel leert de lezer ten volle de betekenis van dat kunstwerk voor het verhaal. Deze kunstzinnige toets sluit mooi aan bij de vele momenten waarin Addie als muze fungeert.

Schwab slaagt erin om alledaagse zaken te beschrijven met mooie beelden. Zo is maart: "de naad tussen winter en voorjaar, hoewel het woord 'naad' een regelmatig stiksel suggereert, terwijl maart meer lijkt op een slordige rij met onvaste hand genaaide steken, zoals de maand wild heen en weer springt tussen januarigrauw en junigroen." Elders wordt iemand beschreven als een sterk parfum: "beter te behappen in kleine hoeveelheden. En van een afstandje."

De lezer krijgt voldoende om over na te denken en van te genieten in dit knap geschreven boek.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Het onzichtbare leven van Addie LaRue
Titel:
Het onzichtbare leven van Addie LaRue
Auteur:
V.E. Schwab
# pagina's:
574 p.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022591932
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Sterfelijkheid en onsterfelijkheid

Gerelateerde leestips