Chantal Fontana
Leestip van Chantal Fontana
Ik kom tot rust als ik een boek lees.

Meeslepende historische roman met diepgaande personages en een unieke kijk op het leven in Ijsland

18 augustus 2024

Dit historisch verhaal speelt zich af in Kopenhagen, Denemarken onder de regering van Christian VII. Een klokkenmaker, Jon Sivertsen, afkomstig uit Ijsland, wordt aan het hof ontboden om de klokken te repareren. Tijdens zijn opleiding en zijn verdere leven heeft hij gehoord dat er in het magazijn van Christiansborg een waardevolle Zwitserse klok staat die niet meer werkt. Velen hebben reeds geprobeerd ze weer aan de praat te krijgen, maar tevergeefs. Van diegene die Jon het vak leerde, kreeg hij notities en informatie. Op één van zijn bezoeken aan het paleis, verkrijgt hij de toestemming om de klok van Habrecht, de Zwitserse maker van de klok, te repareren. Hij voelt onmiddellijk een band met de klok en haalt zorgvuldig alle onderdelen uit elkaar. De klok is een ramp: vele beeldjes zijn gebroken, de mechaniek werkt niet meer, het lijkt hopeloos. Jon geeft niet op en zit dag en nacht in de kelder te werken aan de klok. Op één van de avonden krijgt hij bezoek van de koning himself. Er groeit een wederzijdse sympathie tussen de klokkenmaker en de koning. De koning komt verstrooiing zoeken en vraagt Jon om verhalen over IJsland te vertellen. Jon vertelt het verhaal van zijn vader en zijn huishoudster, die door de verouderde wetten op IJsland, beiden om het leven gebracht zijn. Hij beschrijft dit verhaal over vaderschapsbedrog aan de koning, die regelmatig terugkomt om het verdere relaas te horen. Ondertussen ondervindt Jon aan den lijve wat het protocol inhoudt. Bij het vertellen moet hij heel hard op zijn woorden en inhoud passen, wil hij niet zelf gevangen gezet worden. Hij blijft vriendelijk, respectvol en is graag gezien bij het personeel, maar tijdens het boek krijgen we een beeld van de grote gapende kloof tussen het volk van lage komaf en diegenen die zich in de koninklijke kringen begeven. Het leven aan het hof dat hier geschetst wordt is er een van wedijver, machtsmisbruik. Jon houdt zich afzijdig van alles maar wordt door de familie en entourage van de koning op zijn vingers getikt. De story van zijn vader en huishoudster is helemaal geen verhaal met een happy end. De dood van beiden heeft Jon getekend en is een uitstekende illustratie van machtsmisbruik en corruptie en gewone stervelingen die hun lot zo waardig proberen dragen. Het einde van het boek is nog verrassend. Het verhaal dat Jon vertelt blijkt heel wat gelijkenissen te vertonen met de situatie aan het koningshuis met alle gevolgen van dien.

Vooral de vriendschap die ontstaat tussen de labiele koning en de klokkenmaker is hartverwarmend. Jon leert de koning kennen op veel verschillende manieren en wordt ook zo zijn vertrouweling in goede en kwade momenten. Beide personages worden heel mooi geschetst.

Eén ding leer je wel van Jon, de klokkenmaker en dat is dat het begrip tijd relatief is.

Synopsis

Een IJslandse klokkenmaker restaureert in het paleis te Kopenhagen een oude klok. Als de koning hem bezoekt, raken ze met elkaar in gesprek en zo vertelt de klokkenmaker aan hem de trieste geschiedenis van zijn vader en diens huishoudster, die op bevel van de vorige koning zijn geëxecuteerd.

Chantal Fontana
Leestip van Chantal Fontana
Ik kom tot rust als ik een boek lees.

Het uurwerk
Titel:
Het uurwerk
Auteur:
Arnaldur Indriðason
# pagina's:
303 p.
Uitgeverij:
Volt
ISBN:
9789021473772
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
IJsland ; 18de eeuw, Denemarken ; 18de eeuw, Macht

Gerelateerde leestips