Johan De Vos

Terwijl nu zacht de avond valt Ik ben geboren in de Kristalstraat. De naam herinnert aan de heldere stem van mijn moeder. Toen ik zestien werd las ik het werk van de Spaanse dichter Federico García Lorca. Ik liep in de sneeuw over het Rode Plein en bezocht het gebalsemde lichaam van Lenin. Op Cuba reed ik te paard de groen beboste heuvels in. Het werd nacht in Istanbul en een dolfijn zwom met ons mee naast de boot Ik schreef een roman. Hij bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek. Ik leerde de liefde van een vrouw kennen. Samen brachten wij onze zoon groot. Toen ik hier allemaal aan begon leek de tijd wel een eindeloze zee. Terwijl nu zacht de avond valt over je donkerbruine ogen. verschenen in Daniël Van Ryssel, 65 vergeten Gentse schrijvers XXe eeuw, deel IX (Gent, 2013)
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Een belangrijke aanzet vormen de verhalen van mijn grootmoeder over het Gent van vroeger, waarnaar ik als kind ademloos zat te luisteren.

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

Strips herlezen uit mijn jeugd: Suske en Wiske zijn mijn favorieten. De pijn die Lambik voelt in 'De lachende wolf' wanneer hij denkt dat hij Sidonie heeft gedood. Leunend op een stok en op slag twintig jaar ouder beweent hij zijn daad.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

'Kwatrijnen' van de Gentse dichter uit het interbellum Maurits De Doncker (1930) is mijn lievelingsdichtbundel. Hij is zo mooi geïllustreerd door Berten Schepens en bezingt de liefde voor zijn vrouw en zijn pasgeboren zoon. De poëzie van Maurits De Doncker, een vriend van mijn vader, is sterk autobiografisch en een leidraad in mijn leven. Hij vertaalde ook de kwatrijnen van de Perzische dichter Omar Khayyam. Deze dichter, die ik als kind kende, zou ik graag nog eens ontmoeten.

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

'Der Zauberberg' van de Duitse schrijver Thomas Mann. Het is een lijvig boek in 2 delen, waaraan ik tijdens mijn studies Germaanse filologie een ganse kerstvakantie heb gelezen.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Vroeger met mijn leerlingen uit de Kunsthumaniora Sint-Lucas. Nu met vrienden die ik ontmoet.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

'Overwinteren in Spa gevolgd door Onderweg naar Ticino' (In 't Hofken van Oliveten, 2017) van Johan De Vos met foto's van Mieke Debrabandere en een nawoord door Norbert Poulain.

Hoe kies je je volgende boek?

Nadat ik ''Bettine und Achim von Arnim. Die Geschichte einer ungewöhnlichen Ehe' van Hildegard Baumgart gelezen had, ging ik op zoek naar de brieven van Bettine von Arnim en bestelde 'Goethes Briefwechsel mit einem Kinde'.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Oosterse poëzie. Biografieën uit de Duitse romantiek.

Je eigen website/vlog/facebook pagina

https://www.facebook.com/johan.devos.560

Ik lees

Verschillende boeken tegelijkertijd

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

fantaseren

Als ik een boek niet goed vind

Lees ik het toch uit

Mijn boeken moeten

leven (ezelsoren, aantekeningen, ...)


Johan De Vos

Johan De Vos

Lezen intensiveert mijn ervaringen. Een vriendin stelde de vraag: is het zo dat we de ware liefde niet kunnen bereiken en bezingen we ze daarom in de poëzie? Door liefdesgedichten te lezen en te schrijven wordt de liefde intenser. Het is een wisselwerking. Zo ook het ouder worden en de dood. Zelden heeft de dood van iemand mij zo aangegrepen als die van de Duitse dichter Achim von Arnim, de 21ste januari van het jaar 1830, waarover ik las in het boek 'Bettine und Achim von Arnim. Die Geschichte einer ungewöhnlichen Ehe' van Hildegard Baumgart. Lezen bevordert de empathie en laat ons dieper omgaan met de belangrijkste dingen in het leven: de liefde, het ouder worden en de dood.

1 x Dikke boeken 5 x Dunne boeken 15 x Leestips gedeeld 1 x Recente boeken 1 per 6 maanden 1 x Gedichten 5 x Romans

Enkele leestips van Johan

Ontdek enkele leestips van Johan