Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Gedegen politiewerk

23 mei 2024

Ik las eerder Schimmenjager van deze auteur, dit ging over de positie van de vrouw bij politie, die besloeg een periode tussen 1941 en 2019. Ik was door het lezen van dit erg goed boek dus direct verkocht om opnieuw iets te lezen van haar.

In de eeuwigheid speelt zich af in de schrijvers- en uitgeverswereld. Centraal staat het gezin Andersen, vader Gabriel een sterauteur, moeder Lykke redactrice en hun zeventienjarige tweeling Harry en David, op zijn minst excentriek maar heel hecht aan elkaar. Maar dat verandert als er een moord wordt gepleegd op Bonnie, de beste vriendin van de tweeling. Ze worden als verdachte opgepakt omdat niemand anders in ‘Het huisje’ kon waar de drie sliepen. Alle deuren waren van binnenuit op slot. Dit huisje is een bijgebouw waar Harry en David wonen, om meer privacy te hebben.

Rechercheur Manfred Olsson krijgt de zaak toegewezen en zet de tweeling zwaar onder druk om tot een bekentenis te komen. Dit verloopt niet altijd correct en je kan weinig sympathie voor de rechercheur opbrengen. Tenslotte komt de tweeling vrij bij gebrek aan bewijs. Maar hoe moet het nu verder in het gezin? Het kan nooit meer worden wat het was. Hoe reageer je als ouder als je twee zonen beschuldigd worden van moord? Hoe zit het met de ooit zo goede verstandhouding tussen de broers?

Je kan in de korte inhoud en in het begin van het verhaal lezen dat Lykke acht jaar na de feiten ook opgepakt is voor moord? Zo ja, dan op wie? Dit is een blijvende vraag doorheen het hele verhaal. Je komt dit niet snel te weten want het verhaal wordt zowel verteld door Lykke als door rechercheur Manfred waarbij beiden zowel in het heden als acht jaar eerder spreken, zo wordt alles rustig gedoseerd. Ik hou daar wel van. Er is geen grote spanning maar wel veel aandacht voor politieonderzoek, al dan niet vlekkeloos.

Cammilla Grebe heeft een aangename en heel leesbare schrijfstijl, uitgewerkt met oog voor detail. Ik vermoedde al een poosje wie de dader was maar om dat uiteindelijk te weten raad ik iedereen aan om het boek te lezen. Ik vond Schimmenjager beter maar dit is ook een heel goede, sterke psychologische thriller. Geniet er maar van zoals ik deed.

Synopsis

Een Zweeds stel geeft een zomerfeest. De volgende ochtend wordt het lichaam van een vriendin van hun puberzoons gevonden. De zoons verklaren niks gemerkt te hebben. Acht jaar later wordt de moeder zelf verdacht van moord, maar ze weigert een verklaring af te geven.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

In eeuwigheid
Titel:
In eeuwigheid
Auteur:
Camilla Grebe
# pagina's:
413 p.
Uitgeverij:
Cargo
ISBN:
9789403189819
Materiaal:
Boek