Eline Creve
Leestip van Eline Creve

Kwaadschiks - A.F.Th. Van der Heijden

26 oktober 2020

Wat een kanjer, deze van A.F.Th. Van der Heijden. Zowel wat aantal pagina’s betreft (1280 om precies te zijn) als qua verhaal.
Het is bijna niet te geloven maar die 1280 pagina’s beschrijven het verloop van 1 enkele dag met in de hoofdrol: Nicodemus (Nico) Dorlas.
Nico is een notoir drinker, niet vies van een lijntje coke, en naast een gigantische egoïst en psychopaat ook een illegaal wapenbezitter die last heeft van slaapapneu.
Terwijl zijn vader op sterven ligt en zijn vriendin er vandoor wil, slaan de stoppen door.
Stof genoeg dus om zo’n dikke pil te schrijven.
Na Tonio is dit pas het tweede boek dat ik las van Van der Heijden maar het wordt sowieso niet het laatste. Ik ben fan. ‘Bij het afscheid van Staf had hij het zeker geweten: ik ben alle grenzen voorbij: ik ben geradicaliseerd. Dorlas wist wat hem te doen stond. Hij voelde een ijzeren hand, een kalme klauw, onder in zijn rug liggen, en die duwde en stuurde hem. Hij had een duizeling van geluk gevoeld: niet meer terug te kunnen… alleen nog vooruit.’

Synopsis

Een alcoholverslaafde en geweldadige reclameman gaat door het lint op de dag dat zijn auto in beslag wordt genomen, zijn vriendin hem verlaat en zijn vader op sterven ligt, wat leidt tot dramatische gevolgen.

Eline Creve
Leestip van Eline Creve

Kwaadschiks
Titel:
Kwaadschiks
Auteur:
A.F.Th. Van der Heijden
# pagina's:
1283 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023457190
Materiaal:
Boek