Eline Creve
Leestip van Eline Creve

La superba - Ilja Leonard Pfeijffer

26 oktober 2020

Zijn jullie al eens in Genua geweest? Ik wel, of toch in mijn hoofd.
Deze week dwaalde ik dankzij Ilja Leonard Pfeijffer rond in de stad vol meanderende straatjes, nipte ik van een negroni in één van de vele barretjes op één van de typische pleintjes en ontmoette ik er de kleurrijkste figuren.
Zoals de naam van het boek al zegt, speelt de stad Genua hier de hoofdrol. Waarover het verder gaat? Een afgehakt been, immigranten op zoek naar het geluk, travestieten, liefde, een oude rondborstige vrouw met een drankprobleem en het mooiste meisje van Genua.
Het is pas het tweede boek van Pfeijffer dat ik las, na Grand Hotel Europa. En hoewel dat laatste mijn favoriet blijft, las ik ook dit boek met veel plezier. Wie weet kan ik deze zomer of dit najaar echt verdwalen in het labyrint van Genua, La Superba. 🤞🏼
"Ik wil deel uitmaken van deze wereld. Toen ik wakker werd, hoorde ik hoe de stad begonnen was de dag te vermalen tussen haar eeuwenoude rotte tanden. Op verschillende plekken in de buurt werd er geboord in haar afbrokkelende gebit. Buren scholden elkaar uit door de open ramen. Op de muur van het palazzo tegenover mijn slaapkamer had iemand geschreven dat hij de voetbalclub Genoa beter vindt dan de voetbalclub Sampdoria, in bewoordingen die veel explicieter waren dan dat. Iemand anders had geschreven dat hij houdt van een meisje dat Diana heet en dat zij voor hem is als een droom die werkelijkheid is geworden. Later had hij, of iemand anders, die ontboezeming doorstreept. Er lag vuilnis op straat. Duiven scharrelden door hun eigen stront.
Er zouden vandaag schepen arriveren met Nederlandse, Duitse en Deense toeristen op terugreis vanuit Sardinië of Corsica. Ze arriveren tientallen keren per dag en de toeristen zullen voorzichtig en met tegenzin een middagje een klein beetje verdwalen in het labyrint. Veel verder dan de steegjes op een paar meter van Via San Lorenzo durven ze zelden te gaan. Anderen zullen naar Palazzo Rosso en Palazzo Bianco lopen op de Via Garibaldi en ze zullen geen weet hebben van de donkere jungle aan hun voeten."

Synopsis

Een schrijver doet per brief aan een vriend verslag van zijn uitbundige leven in de Italiaanse stad Genua.

Eline Creve
Leestip van Eline Creve

La superba : een roman
Titel:
La superba : een roman
Auteur:
Ilja Leonard Pfeijffer
# pagina's:
348 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029540711
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Genua