Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Het verschil tussen kijken en zien

5 maart 2024

De roman Luister van Sacha Bronwasser vertelt het verhaal van Marie, een twintigjarige vrouw die in 1989 halsoverkop Nederland verlaat om als au pair in Parijs te werken. Haar volwassenwording wordt opgerakeld door de aanslagen van 2015 in Parijs, waarbij een oud-docent betrokken is.

Al in de proloog herinnert deze fotografiestudente zich een waardevolle les over het verschil tussen kijken en zien. Bronwasser vertelt meeslepend, structureert doordacht, bevraagt de grenzen van de artistieke vrijheid en raakt andere actuele thema’s aan, hoewel de focus voornamelijk ligt op Parijs in de jaren 80 en de dreiging van het terrorisme. Het boek verkent verschillende kunststromingen en kunstenaars, zoals Sophie Calle, Bruce Nauman en Bernd en Hilla Becher. Bronwassers kennis van Parijs resulteert in nauwkeurige beschrijvingen en een sfeervolle setting.

Luister bezit het vermogen de lezer vast te grijpen door de levendige personages en de buitengewone beelden die de auteur neerzet. Deze prachtige roman is een aanrader.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Luister
Titel:
Luister
Auteur:
Sacha Bronwasser
# pagina's:
254 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026366567
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Identiteit, Schuld, Vriendschap, Relaties, Macht, Au pairs, Parijs ; 1980-
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips