Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

12 krachtig uitgewerkte levens van al even prachtige vrouwen

15 februari 2021

Ik las dit boek in het Nederlands Meisje, vrouw, anders en was zeer aangenaam verrast. De schrijfster verhaalt over 12 zwarte vrouwen die zich op verschillende momenten van hun leven bevinden in uiteenlopende situaties: ze zijn kunstzinnig en zeer ruimdenkend, of juist burgerlijk en bekrompen, ze zijn huisvrouw of bankier, stokoud of nog een tiener, ... De schrijfster slaagt er telkens in om je reeds na een of twee paragrafen een scherp inzicht te geven in een nieuw personage. De personages zijn uiteindelijk allen met elkaar verbonden. Soms lees je over de levensloop en keuzes van een vrouw en gaat het hoofdstuk erna over de moeder van de vorige vrouw en zie je alles weer vanuit een ander perspectief.

Het boek gaat over de eerste zwarte persoon zijn in een blanke regio en het moeilijk hebben om te integreren, over de kunstwereld, over transpersonen, over het boerderijleven, over adoptie, ... Heel gevarieerde levens en allemaal heel interessant.

De stijl is apart. De schrijfster schrijft vaak hele korte paragrafen die een opsomming vormen, en waar pas helemaal op het einde van een lang stuk een eindpunt komt. Daar moest ik in het begin serieus inkomen (ik heb het nogal voor een eindpunt aan een zin, om mentaal te kunnen ademhalen :-) Maar eenmaal ik daarin mee was, vond ik het wel bij het boek passen. Een terechte winnaar van de Booker Prize wat mij betreft!

Synopsis

Het verhaal van twaalf onderling met elkaar verbonden personages in de 20e en 21e eeuw, allemaal Brits, meest vrouw, zwart en tussen de 19 en 93 jaar oud.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Girl, woman, other
Titel:
Girl, woman, other
Auteur:
Bernardine Evaristo
# pagina's:
453 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Penguin Books
ISBN:
9780241984994
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zwarte vrouwen
Sfeer:
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips