Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een verhaal van taboe, schaamte en verdrongen verdriet

2 juni 2020

De nieuwe roman van Erwin Mortier, De onbevlekte, werd aangekondigd als de opvolger van diens debuutroman Marcel. Twintig jaar oud is dit debuut en het boek heeft niks aan kracht ingeboet.

Marcel handelt over het collaboratieverleden van een familie op het Vlaamse platteland; een verhaal van taboe, schaamte en verdrongen verdriet. In een suggestieve stijl schept Mortier een scherp, ironisch beeld van een familie die moet leven met een duister verleden dat ze beurtelings willen verdoezelen en ontsluieren.

In Marcel sijpelen de feiten maar langzaam door. Veel gebeurt er niet in de roman, maar iedere scène staat mooi in het teken van het belangrijkste thema: de verontwaardiging over wat de familie ooit is aangedaan. De schaamte en het verdrongen verdriet weet Mortier, precies vanuit het oogpunt van een Vlaamse jongen die door zijn grootouders op het platteland wordt opgevoed, uitstekend te vangen. In korte scènes beschrijft Mortier de jeugdherinneringen van de jongen die hij inkapselt in een verrassende en aangrijpende plot. Gaandeweg ontdekt de jongen het geheim dat sinds de oorlog aan zijn familie kleeft. Pas langzaam en zijdelings kom je te weten wie Marcel, de jongere broer van de grootmoeder, was. Marcel sneuvelde als soldaat aan het Oostfront, een verkeerde keuze, wat een doem legt op de familie. Mortier houdt de lezer geboeid door terloops extra informatie te lossen: flarden van gesprekken, zinnen die door kinderen niet worden begrepen.

Marcel is een knappe roman, vol nostalgie en hilarische humor. De zwaarte van de thematiek contrasteert met luchtigere stukken waar het schrijfplezier vanaf spat. Het boek is geschreven in een barokke Vlaamse taal waar de zinnelijkheid afdruipt, waar je het zweet kan ruiken en de millefeuille kan proeven. De beeldspraak is fantastisch, de technische beheersing verbazend, de sfeerschepping meeslepend, de plot ontroerend en geestig. Na de lectuur begrijp je onmiddellijk waarom Marcel met luid applaus werd ontvangen.

Synopsis

Een Vlaamse jongen groeit op bij zijn grootouders en ontdekt gaandeweg dat een van zijn ooms in de oorlog als SS'er collaboreerde met de Duitsers.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Marcel
Titel:
Marcel
Auteur:
Erwin Mortier
# pagina's:
142 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij De Bezige Bij
ISBN:
9789403165707
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Collaboratie ; Vlaanderen ; Wereldoorlog II

Gerelateerde leestips