Anke Leflere
Leestip van Anke Leflere

Melkboer – #MeToo in Noord-Ierse Troubles

10 februari 2020

Al vanaf bladzijde 1 was ik verknocht aan het 18-jarige meisje dat al altijd loopt te lezen. Haar naam zullen we nooit weten: “middelstezus” wordt ze genoemd.

Ze is een buitenbeentje en de gemeenschap keert zich helemaal van haar af als ze wordt achternagezeten door de 41-jarige melkboer. Een echte melkboer is hij niet, wel een terrorist-vrijheidsstrijder-staatverwerper. In een patriarchale maatschappij, die strijd romantiseert en gedomineerd wordt door geweld, komt de geruchtenmolen snel op gang. Is het niet de eigen schuld middelstezus? Heeft ze de schijnbare affaire met de 23-jarige man niet zelf uitgelokt? Was ze niet altijd al wat vreemd, met dat boeken lezen de hele tijd? Meer en meer wordt ze een outlaw in haar gemeenschap en keert ze zich verder af van haar geliefde “soortvanverkering”; van haar vriend “derdezwager”; haar vaderfiguur “echte melkboer”.

Aanrader! Niet voor niets bekroond met de Booker Prize!

Synopsis

Ten tijde van het Noord-Ierse conflict probeert een jonge vrouw zich afzijdig te houden van de politiek, maar krijgt juist daardoor te maken met kwaadaardige roddels over haar verhouding met de veel oudere melkboer.

Anke Leflere
Leestip van Anke Leflere

Melkboer
Titel:
Melkboer
Auteur:
Anna Burns
# pagina's:
367 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044640793
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Noord-Ierland ; politiek