Liesbeth Leplae
Leestip van Liesbeth Leplae
Alles op zijn tijd en onbevangen.

Messentrekken in Gent en daarbuiten

1 maart 2021

Het laatste boek dat ik heb gelezen en mijn eerste leestip op dit forum is al meteen van de hand van een auteur uit het Gentse (zo vertelt de achterflap) met een verhaal dat zich grotendeels afspeelt op een Gents terras. Wie af en toe in bruine kroegen in de buurt van de Goudstraat vertoeft, zal menig malen glimlachen om de verbeelde taferelen op vertrouwde plaatsen.

Het verhaal draait om het hoofdpersonage Ali, die van op een terras (in Gent dus) Mahmoed Abbas ziet rondrijden op een paarse damesfiets. Ali beschrijft, verkondigt, hoort andere stamgasten aan en drinkt daar graag ettelijke glazen Shiraz bij. Tijdens het lezen reis je met hem mee naar Berlijn en Genève, ga je feesten en zie je allerlei frivole en minder frivole personages de revue passeren – een zaligheid in tijden van corona. Ali zijn mysterieuze afkomst (Zwitsers-Palestijns), uit een Joodse moeder en een Palestijnse vader, en zijn al even mysterieuze familiehistorie brengt vooral naar het einde toe extra spanning in het verhaal, dat verder ook wordt doorspekt met een forse dosis rock’n roll in de vorm van sigaretten die geknald worden en avonturen met spleetjes, drank en een enkele keer ook een vuistgevecht. Daarom ook zal dit boek hoogstwaarschijnlijk nooit in de rekken van de jeugdboekenafdeling belanden. Maar lees vooral ook voorbij de sigaretten en spleetjes en laat je meevoeren op een ontdekkingstocht van literaire verwijzingen en zoekende personages. Expliciet vind je er Borges in terug, maar impliciet nog veel meer. Wie denkt er bijvoorbeeld nog een Elschot-verwijzing in te hebben gevonden?

Ik kan me voorstellen dat sommigen moeten wennen aan de stem en de schrijfstijl van de auteur. Ikzelf houd van uitvoerige en beeldende zinnen en beschrijvingen, net zoals de zinnen in het Oorlog en vrede van Tolstoy, en vooral als ze, zoals in Messentrekkers, je brein openbreken en bijdragen tot het afspelen van een film in je hoofd terwijl je het boek leest. Maar geef het dus wel voldoende tijd om gaandeweg weg te dromen bij de beschrijvingen, de kleuren en sfeer die de auteur oproept, bij tijden een beetje stout, maar niettemin schoon, grappig en grafisch.

Synopsis

Messentrekkers is een frivole levensroman waarin Ali Haniyeh, een Zwitserse Palestijn, getuigenis aflegt van zijn komieke paranoia. Heel onbewust fileert hij zijn eigen gespleten afkomst en het leven in de stad dat nu eens rond het pan­-Europese fantoom stuntelt en er dan weer fluitend overheen banjert.

Liesbeth Leplae
Leestip van Liesbeth Leplae
Alles op zijn tijd en onbevangen.

Messentrekkers
Titel:
Messentrekkers
Auteur:
Karel De Sadeleer
# pagina's:
429 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Het balanseer
ISBN:
9789079202782
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Identiteit, Cultuurverschillen, Paranoia
Sfeer:
Gek,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips