Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

'Thuis' in Duitsland

5 mei 2020

Een roman als een soap, een feuilleton, alledaags en toegankelijk toch literair en relevant. Een raamvertelling van mensen van divers pluimage die met elkaar verbonden zijn door het lot, het verleden en de toekomst van hun dorp.

Ons soort mensen is zo'n roman. Juli Zeh, stilaan de grande-dame van de Duitse literatuur, neemt je mee naar een landbouwdorp ergens vergeten gelegen op de grote vlakte ten zuiden van Berlijn. De recente geschiedenis overrompeld het dorp al tweemaal, eerst met de komst van het communisme en nadien door de val ervan en de hereniging van het land.

En dan aan het begin van een nieuwe eeuw wordt het dorp wederom door elkaar geschud door de de eventuele komst van een windmolenpark. Oude en nieuwe breuklijnen zetten alles op scherp. Iedereen, zowel 'autochtonen' als inwijkelingen uit het westen, geraakt betrokken. Verrassende bondgenootschappen worden gesmeekt en de messen gescherpt.

Synopsis

Als een investeringsmaatschappij een windmolenpark aan de rand van een dorp in Brandenburg wil aanleggen, lopen de spanningen hoog op.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Ons soort mensen
Titel:
Ons soort mensen
Auteur:
Juli Zeh
# pagina's:
669 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026334665
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Oost-Duitsland ; 1989-
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips