Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Java in beeld gebracht

10 februari 2022

‘Saïdjahs vader had een buffel, waarmede hij zijn veld bewerkte.’ Zo begint een van de beroemdste verhalen uit Max Havelaar van Multatuli over twee jonge geliefden die slachtoffer worden van de ontluisterende praktijken van het Nederlands koloniaal bewind in voormalig Nederlands-Indië. De droevige geschiedenis van Saïdjah en Adinda stelt het misbruik door de kolonisator aan de kaak. De novelle is regelmatig als aparte uitgave verschenen en werd ook verstript, hier in deze graphic novel van Dick Matena.

Het verhaal van Saïdjah en Adinda gaat over machtsmisbruik door de plaatselijke regenten maar is ook een romantisch verhaal. Schrijnend is het beeld van Saïdjah die naar Adinda terugkeert, na jaren elders te hebben gewerkt om genoeg te verdienen, om als man en vrouw een leven op te bouwen. De rooskleurige toekomst die hij voor ogen heeft, blijft een illusie.

In de graphic novel is, in tegenstelling tot de oorspronkelijke tekst, Multatuli zelf de verteller. Matena raakt niet, of nauwelijks, aan de vaak poëtische en herhalende oorspronkelijke tekst van Multatuli. Als hulpmiddel is achterin het boek een verklarende woordenlijst bijgevoegd. Matena voegt aan het oorspronkelijke verhaal alleen beelden toe. Zijn ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen zijn eigenzinnig en treffend tegelijk én grijpen de lezer aan. De moedeloosheid is goed terug te zien in alle gezichten. Voor de inkleuring zijn slechts een paar kleuren gebruikt: de groen- en bruintinten zetten bijzonder fris het Javaanse landschap neer. Een heel geslaagde adaptatie, zelfs meer: een pareltje!

Synopsis

In voormalig Nederlands-Indië worden de jonge geliefden Sai͏̈djah en Adinda het slachtoffer van het Nederlandsindische koloniale bewind. Stripbewerking met expressieve kleurenillustraties van een fragment uit de roman 'Max Havelaar'. Vanaf ca. 15 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Saïdjah en Adinda
Titel:
Saïdjah en Adinda
Auteur:
Dick Matena
# pagina's:
124 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029541084
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Nederlands-Indië, Liefde

Gerelateerde leestips