Wereldliteratuur houdt een mens overeind in de werkelijkheid
Actuele verhalen - ook in de vorm van prozagedichten en een theaterdialoog - geïnspireerd op circa vierduizend jaar literatuur, die de grenzen van de mens en de werkelijkheid onderzoeken en uitdagen. De bundel opent met een lange novelle Deserteren waarin Annelies Verbeke, "de auteur", haar schrijverschap analyseert in een droom, samen met illustere romanpersonages zoals het liefdespaar Lotte en Werther (uit Het lijden van de jonge Werther), "grootmeesters" Goethe en Thomas Mann, haar mysterieuze ouders en een leidinggevende psychotherapeute Elaine N. Aron die een boek publiceerde over Hoog sensitieve personen : hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt (2017). Deze novelle zet de toon voor veertien volgende kortere even groteske verhalen vol humor maar ook geweld met een breed scala aan thema's (liefde, verdriet, relaties, geluk, vluchtelingen, ...). Het boek eindigt met een overzicht van de literaire bronnen die Verbeke op een vernuftige manier heeft verweven in haar werk.
Annelies Verbeke situeert één verhaal in de lockdown tijdens de coronacrisis waarbij een geëngageerde scholier Lina een werkstuk online verdedigt gebaseerd op De verwoesting van de West-Indische landen (1542) van Bartolomé de las Casas. Dit leidt tot een conflict met haar geschiedenisleraar. Lina beschouwt hem als een "Wétiko" (een kwaadaardige geest; ook de titel van het verhaal) die haar werkstuk, waarin zij het opneemt voor de las Casas en de indianen, laag inschat (een 6 op 10) en haar onder meer beticht van negativiteit en antiwesters denken.
Lina - mogelijk een zelfportret van "de auteur" - concludeert op p. 241:
"Dit weet je nu: het gevaar schuilt in de normaliteit. Inzet wordt fanatisme. Werkijver wordt manie, rechtvaardigheidszin zwakte, protest hysterie, taboes vermoeienissen. Het is heel helder plots. De verwoesting die ontdekking wil heten, of verovering, of zorg. Je zult standhouden als je held, een leven lang."
Synopsis
Korte verhalen waarin de auteur zich heeft laten inspireren door motto's uit de wereldliteratuur.