Bruno Lowagie
Leestip van Bruno Lowagie
"Never trust anyone who has not brought a book with them." (Lemony Snicket)

Jonge Gentse auteur brengt sterk boek uit in eigen beheer

12 april 2023

De Gentse Niels Haentjens is geboren in 1996, hij kreeg in 2021 de diagnose 'autisme spectrum stoornis' en hij bracht in 2023 een autobiografisch boek uit waarin hij zijn ervaringen met autisme neerschreef.

In het eerste en kortste deel krijg je een ‘crash course’ in de materie: Wat is autisme? Welke andere stoornissen komen vaak samen voor (of worden soms verward) met autisme? Wat is neurodiversiteit? Vooral de uitleg over neurodiversiteit is een redelijk recent inzicht.

Het tweede deel is een autobiografie die een kwarteeuw beslaat. Je kan je afvragen: Is 25 jaar niet wat te jong om aan een autobiografie te beginnen? In dit geval is het autobiografische deel echter meer dan verantwoord. Ik denk dat veel (ouders, familieleden, vrienden, leerkrachten van) jongeren die met hetzelfde probleem kampen heel wat situaties zullen herkennen en ze daardoor ook beter zullen kunnen plaatsen.

Het derde en lijvigste deel gaat over de aanloop naar en het tot stand komen van de diagnose, de impact ervan op korte termijn en op iets langere termijn. Niels laat ons over zijn schouder mee kijken hoe hij op zoek gaat, niet om van zijn autisme te genezen (want dat is niet alleen onmogelijk, maar ook onwenselijk), maar om technieken te vinden die hem helpen met zijn autisme om te gaan. Wat hij schrijft is totaal niet belerend, maar vooral zeer inspirerend.

Ik heb dit boek in twee sessies uitgelezen en ik vond het zeer verhelderen. Ik kan het iedereen aanraden die rechtstreeks of onrechtstreeks met de problematiek te maken heeft.

Bruno Lowagie
Leestip van Bruno Lowagie
"Never trust anyone who has not brought a book with them." (Lemony Snicket)

Titel:
Scherven brengen geluk: Over het hervinden van mijn autistische identiteit
Auteur:
Niels Haentjens
# pagina's:
297 p.
Uitgeverij:
Brave New Books
ISBN:
9789464802214
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Autisme

Gerelateerde leestips