Eno Verdonck
Leestip van Eno Verdonck

Driedelige inkijk in het leven van een victoriaanse jongensprostituee

25 oktober 2021

Een aanrader voor tieners en ouder die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van homoseksualiteit, in dit geval rond 1890 in het Victoriaanse Engeland.

In dit eerste deel van de Groene-Bloemtrilogie stelt Floortje Zwigtman Adrian Mayfield aan ons voor. Adrian is een zestienjarige jongen die bikkelt om rond te komen in Engeland op het einde van de 19e eeuw. Zoals verklapt in de titel van deze leestip, raakt hij al gauw betrokken in het Londense prostitutiemilieu, waar chantage de drijvende motor is. Vermeldenswaardig is dat zijn verhaal en de hele sodomieaffaire van Oscar Wilde met elkaar worden vervlochten. Op die manier maak je als lezer ook kennis met de entourage rond deze beruchte schrijver. Zwigtman heeft haar best gedaan om het geschiedkundig zo accuraat mogelijk te maken.

In deel twee en drie gaat Floortje Zwigtman meer in op de complexe liefdesgevoelens die Adrian ontwikkelt voor mannen, en eentje in het bijzonder. Ondanks de tijdskloof denk ik dat die emoties zeer herkenbaar en universeel zijn. Het heeft daarom ook iets nostalgisch in zekere zin.

Achteraan is er een overzichtelijk naam- en begrippenregister. Je steekt daar best een bladwijzer of vingertje, want het verhaal kan soms wel complex worden. Het is ook een lijvig boek - 500 pagina's - waar je even aan bezig bent, maar helemaal niet saai of langdradig (vind ik).

Synopsis

De 16-jarige Adrian verdient in het 19e eeuwse Londen zijn brood als schildersmodel en prostitué, hetgeen tot conflicten leidt. Vanaf ca. 15 jaar.

Eno Verdonck
Leestip van Eno Verdonck

Schijnbewegingen
Titel:
Schijnbewegingen
Auteur:
Floortje Zwigtman
# pagina's:
509 p.
Uitgeverij:
De Fontein
ISBN:
9789026131035
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Homoseksualiteit

Gerelateerde leestips