Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

"Y'e G'we, M'e Tan" (uit 'Eygi Sani' van Norman van Geerke)

25 oktober 2021

"Een onvergetelijk verhaal over heimwee en verlies in een wereld waarin niets meer hetzelfde is." Murat Isik

"De huizen steken boven het bruine water uit als grafstenen."; al vanaf de eerste zin zet Chris Polanen de toon van dit inderdaad onvergetelijk verhaal over Joshua en zijn oudere broer Jean-Christophe.

Paramaribo loopt beetje bij beetje onder, het bruine water wint alsmaar meer terrein. In deze veranderende wereld groeit Joshua op, voelt zich thuis, tot zijn leven op zijn dertiende in een stroomversnelling komt. Hij en zijn moeder trekken op de vlucht voor het oprukkende water naar Nederland. Zijn oudere broer en vader zouden hen later nareizen, maar een grote dijkbreuk zet Paramaribo volledig onder water, erger nog snijdt de voormalige hoofdstad van Suriname af van de buitenwereld, een wereld die de achterblijvers aan hun lot overlaat, het liefst compleet vergeet. Maar vergeten, dat kan Joshua, zelf ver weg afgesneden in het kille Nederland, niet. Twintig jaar na de ramp neemt hij een besluit, vindt hij de moed om terug te keren naar zijn geboortestad, niet wetend wat hij daar aantreffen zal, niet wetend of zijn vader en broer het hebben overleefd.

Al speelt 'Waterjager' zich af ergens in de nabije toekomst, verwacht geen klassieke futuristische roman, daarvoor schrijft Chris Polanen veel te menselijk, veel te poëtisch, zijn de beelden die hij schept veel te veel als door water gepolijst. Met 'Waterjager' schreef Chris Polanen, zelf geboren in Suriname en als twintiger in Nederland beland, zijn debuut, en niet zomaar één, het is een spannende avonturenroman, een doorleefd exil-verhaal, een spirituele reis en scherpe aanklacht geworden. 'Waterjager' is uitzonderlijk indringend, beklijvend, snijdt. En ook al behandelt het een meer dan brandend actueel thema, namelijk klimaatverandering en (klimaat)vluchtelingen, finaal gaat het over overleven, over leven en dood, over dromen en geesten, over de ziel van Paramaribo en niet te vergeten over broederliefde.

"Een geweldige doorlezer, deze debuutroman van Chris Polanen. Op een vernieuwende manier heeft hij het dilemma van de migrant gegoten in een apocalyptische maar onmiskenbaar Surinaamse ambiance." (Welmoed Ventura)

Synopsis

Een man raakt ontgoocheld als hij om zijn broer te zien terugkeert naar Paramaribo, dat onder water staat en waar geweld en prostitutie de boventoon voeren.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Waterjager : roman
Titel:
Waterjager : roman
Auteur:
Chris Polanen
# pagina's:
285 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
ISBN:
9789048837137
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Broers
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips