Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

In den “Communiqué” niets te melden

10 mei 2021

Door de ogen van zes soldaten uit de klas 1913, waaronder de ‘luimige Gentenaar Stropke’, beleven we de lotgevallen van gewone piotten tijdens de vier oorlogsjaren.

Frans Lootens beschrijft levendig de oefeningen in het garnizoen voor de oorlog, de vuurdoop bij de inval in augustus 1914, de aftocht door België, het ingraven achter de IJzer, de dood en vernieling tijdens verschrikkelijke veldslagen…

Met sterke, eenvoudige dialogen tekent de auteur een psychologisch portret van de kameraden. Hun onderlinge solidariteit zorgt ervoor dat ze in die erbarmelijke omstandigheden overeind blijven.

Maar de dood spaart niemand: ze zien hun vrienden vallen…

“Vier dagen in eerste lijn, vier dagen rust, vier dagen in, vier dagen uit en bijna ieder maal enkele makkers buiten gevecht, ’t zij dood of gewond.

Dat noemt men kalmte in de sector en in den “Communiqué” niets te melden.”

(p. 117)

Synopsis

Door de ogen van zes soldaten uit de klas 1913, waaronder de 'luimige Gentenaar Stropke', beleven we de lotgevallen van gewone piotten tijdens de vier oorlogsjaren. Lootens (1893-1977) beschrijft in Soldatenleven levendig de oefeningen in het garnizoen voor de oorlog, de vuurdoop bij de inval in augustus 1914, de aftocht door België, het ingraven achter de IJzer, de dood en vernieling tijdens verschrikkelijke veldslagen Met sterke, eenvoudige dialogen tekent de auteur een psychologisch portret van de kameraden. Hun onderlinge solidariteit zorgt ervoor dat ze in die erbarmelijke omstandigheden overeind blijven. Maar de dood spaart niemand: ze zien hun vrienden vallen 'Vier dagen in eerste lijn, vier dagen rust, vier dagen in, vier dagen uit en bijna ieder maal enkele makkers buiten gevecht, 't zij dood of gewond. Dat noemt men kalmte in de sector en in den "Communiqué" niets te melden.' (p. 117)

Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

Titel:
Soldatenleven
Auteur:
Frans Lootens
# pagina's:
175 p.
Uitgeverij:
Snoeck-Ducaju
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
België ; Wereldoorlog I

Gerelateerde leestips