Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een meeslepende psychologische thriller

7 juli 2024

Stemmen in het duister is een boeiende psychologische thriller van Nicci French. Het verhaal draait om Nancy North, die na een psychose met haar vriend Felix verhuist naar een bescheiden appartement in West-Londen. Kort na hun verhuizing wordt hun buurvrouw Kira dood aangetroffen. Hoewel de meeste mensen aannemen dat het om zelfmoord gaat, is Nancy ervan overtuigd dat er meer aan de hand is. Ze wordt bijgestaan door rechercheur Maud O’Connor in haar zoektocht naar de waarheid.

Nancy is de centrale figuur in het verhaal, terwijl Maud een cruciale ondersteunende rol speelt. Beide vrouwen worstelen om hun leven weer op de rails te krijgen onder het wantrouwende oog van hun omgeving. Het boek is opgedeeld in vier delen, waardoor de lezer geleidelijk aan Nancy’s complexe karakter en haar innerlijke strijd leert kennen. Haar onzekerheid door haar psychische aandoening en haar vastberadenheid om door te zetten zijn tastbaar. De spanning in het verhaal wordt langzaam opgebouwd, met veel nadruk op Nancy’s twijfels en haar pogingen om een nieuw leven op te bouwen.

Nicci French weet de beklemmende sfeer uitstekend te beschrijven, met een hoofdpersoon die door haar partner en buren als ongeloofwaardig wordt neergezet. Thema's als manipulatie, onderdrukking, verraad, stalking en intimidatie spelen een belangrijke rol in het verhaal. Door de vele plotwendingen blijft de lezer geboeid en is het moeilijk om het boek weg te leggen. De dreiging voor Nancy en Maud neemt toe naarmate het verhaal vordert, culminerend in een totaal onverwachte en verrassende ontknoping. De psychologische diepgang van de personages is sterk uitgewerkt. Ze worden realistisch neergezet, waardoor de lezer zich goed kan inleven,
vooral in Nancy, die vaak onrechtvaardig wordt bejegend door haar omgeving. De spannende whodunit werpt ook een kritische blik op de manier waarop psychiatrische patiënten soms worden behandeld.

Stemmen in het duister, het tweede deel in de Maud O’Connor-serie, is ook goed op zichzelf te lezen. Deze thriller is een aanrader voor iedereen die houdt van een goed geschreven en psychologisch diepgaande misdaadroman.

Synopsis

Een vrouw die recentelijk een acute psychose had, wordt kort na een verhuizing geconfronteerd met de plotselinge dood van haar nieuwe buurvrouw. Enkel rechercheur Maud O’Connor gelooft de vrouw wanneer zij zegt dat er iets onguurs gaande is in haar flat.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Stemmen in het duister
Titel:
Stemmen in het duister
Auteur:
Nicci French
# pagina's:
443 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026366413
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Intens

Gerelateerde leestips