Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Zoektocht van een gedreven inspecteur naar een verdwenen jonge moeder

9 april 2022

Na een avond overwerken, verdwijnt Deborah Jenkins na het werk op weg naar huis. Haar man Luke blijft met veel vragen achter. Er komen nooit antwoorden en Deborah wordt een cold case. Tot vier jaar later een baby wordt gevonden op de drempel van de bibliotheek. Na een anonieme tip wordt het DNA van de baby gecheckt. Deborah Jenkins blijkt de moeder van de baby te zijn. Inspecteur Gina Harte heropent de zaak. Een zenuwslopende zoektocht naar Deborah begint.

Schrijfster Carla Kovach was o.m. theaterschrijver voor ze thrillerschrijver werd. Ze wordt vergeleken met de populaire schrijvers M. J. Arlidge en Helen Fields. Kovach schreef na haar debuut “Stil Maar” ondertussen nog vier thrillers met de getroubleerde inspecteur, Gina Harte in de hoofdrol. “Stil maar” heet in de Engelse versie “The Next Girl”. De vertaling door Barbara Lampe verscheen bij Meulenhoff Boekerij.

Kovach slaagt er goed in om de spanning in “Stil maar” hoog te houden. Na een proloog waarin de lezer een inkijkje krijgt in het hoofd van de ontvoerder, gaan de ontwikkelingen vanaf hoofdstuk één onmiddellijk van start. Het verhaal zakt geen moment in en via wisselende perspectieven krijgen we de gebeurtenissen vanuit het oogpunt van o.m. de ontvoerder, Deborah die vastgeketend zit in een koude, duistere ruimte, haar man Luke en inspecteur Harte. Kovach werkt haar hoofdpersonages uit tot geloofwaardige mensen door hun gedachten, herinneringen en twijfels bloot te leggen. De lezer leert meer over de verwarde, zieke geest van de ontvoerder, maar ook over de wanhopige Deborah. Kovach wijdt uit over de verwarring en het verwerkingsproces dat echtgenoot Luke doormaakt, omdat hij niet weet of zijn vrouw is ontvoerd of gewoon is vertrokken en over de uiterst traumatische ervaringen die Gina Harte tot een hyper gedreven workaholic maken. Ook zijpersonages zoals de oude man die de baby vindt, krijgen enige uitwerking via hun gedachten- en gevoelswereld. Het personage van Gina Harte is dermate complex dat het goed is dat Kovach een aantal van Hartes verhaallijnen niet afgeraffeld afhandelt, maar openlaat voor een later boek. Het is dan ook geen wonder dat Gina Harte weer opduikt in de volgende boeken van Kovach. Kovach geeft de lezer trouwens wat zuurstof door Hartes pijnlijke verleden af te wisselen met de gemoedelijk kibbelende kameraadschap die binnen het politieteam heerst.

De spanning, de gelaagde personages en het sterke plot maken dit tot een zeer knappe thriller.

Synopsis

Deborah Jenskins wordt al jaren vermist en dood gewaand als er een pasgeboren baby te vondeling wordt gelegd met haar DNA.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Stil maar
Titel:
Stil maar
Auteur:
Carla Kovach
# pagina's:
319 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022588277
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Intens

Gerelateerde leestips