Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

21.4.21/16a: Verbeelding in de straat

1 november 2021

Vier konijnen schuilen in het Tempelhof, drie knus bij elkaar, een vierde wat apart, zijn snuit naar de anderen. Ze zijn best wel schattig, en toch besluipt iets naargeestig je als je ze bekijkt, hun oogleden, voor altijd gesloten, beklijven. De vier konijnen van ROA 'slapen' al enkele jaren in het steegje tussen de volkskliniek en de kapel van de heilige Rita, en lijken voorlopig nog niet uit hun rust gestoord te worden. Zijn neushoorn in Brussel werd wel al gewied.

De Gentse street artist ROA werd terecht opgenomen in het eerste deel van 'Street Art/Today', een selectie van de meest invloedrijke straatkunstenaars van vandaag door Elise Luong en Bjorn Van Poucke (The Crystal Ship). Zijn in zwartwit lijnen vormgegeven dieren sieren muren wereldwijd, geven leven in steden, havens en industriële sites. En telkens weer hebben ze tevens iets verontrustend.

Street Art bleef lang, van SAMO tot Banksy, in de illegaliteit, in de stedelijke marge, maar lijkt de laatste tien jaar de stempel van het vandalisme definitief kwijt te spelen. En dit is meer dan terecht, Street Art zorgt namelijk voor een noodzakelijke omwenteling in de kunstwereld, haalt kunst uit de beslotenheid van galerijen, musea en veilingen, uit het wereldje van kunstkenners, geeft kunst terug aan de mensen, werpt het terug in de publieke ruimte. Street art kleurt de stad, want er is niets inspiratielozer dan grijs grauw beton. En hiervan is 'Street Art/Today' een goede illustratie.

Street Art/Today is niet alleen een mooi vormgegeven boek vol plaatjes, er valt ook wat te lezen, een voorwoord van Martyn Reed, een introductie 'From cave paintings to the internet' en vooral zeer boeiende interviews met een aantal kunstenaars zelf, van waar ze komen, hoe ze te werk gaan, wat hun beweegt, hun bezielt.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Street art / today : the 50 most influential street artists today. [1]
Titel:
Street art / today : the 50 most influential street artists today. [1]
Auteur:
Elise Luong
# pagina's:
272 p. : ill.
Uitgeverij:
Lannoo
ISBN:
9789401426978
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Street art