Ief Stuyvaert
Leestip van Ief Stuyvaert
Have a book, have a drink, have a nice day.

Testament laat indruk na

2 maart 2020

Als je een familiekroniek wilt schrijven, dan helpt het om uit een kroostrijk gezin te komen. In dit geval: een gezin met 14 kinderen.

Waarvan twaalf nog in leven.

"Jullie moeten hen helaas allemaal leren kennen", luidt het al op de cover. Want daar begint het, in your face op het omslag. En dat is een goed idee, want de woorden vooraan trekken je meteen het boek binnen, om je pas 464 pagina's later weer los te laten.

Nina Wähä switcht behendig tussen alle protaganisten - 12 kinderen én de ouders van het Finse gezin 'Toimi'. Ook tijd en ruimte vormen voor haar geen belemmering. En ja, dat betekent dat je af en toe moet teruggrijpen naar het overzicht van 'de sleutelpersonages' op de eerste pagina, maar dat stoort niet, integendeel, het is alleen maar handig.

Want zo worden 'Annie - de oudst levende zus die in Stockholm woont' je even vertrouwd als 'Tarmo - de homosexuele zoon die in Helsinki is gaan studeren' en 'Tatu/Rinne - de vijfde zoon, die een oude brandwond heeft in zijn gezicht en onlangs is vrijgekomen uit de gevangenis'. Vertrouwd en al snel dierbaar.

Als lezer neem je mee plaats aan de grote tafel in het oude huis, waar kinderen af- en aanvliegen. Langzaam wordt duidelijk dat het testament meer bevat dan alleen maar de verdeling van een beetje geld en koude grond...

Het laatste woord van het boek is de titel.

Wonderlijk hoe een boek met zoveel vertelstandpunten en verhaallijnen toch zo mooi rond kan zijn.

Ief Stuyvaert
Leestip van Ief Stuyvaert
Have a book, have a drink, have a nice day.

Titel:
Testament
Auteur:
Nina Wähä
# pagina's:
461 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044642889
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vaders
Sfeer:
Donker,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips