Esther De Baecke
Leestip van Esther De Baecke
“A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.” - George R. R. Martin, A Dance with Dragons

Toon de stad, een literaire stadwandeling

20 februari 2024

“Welkom in onze imaginaire stad”, met die woorden verwelkomen Lies Van Gasse en Laurens Ham je in Toon de stad. De bundel is de nieuwste in de reeks ‘Woorden temmen’ van uitgeverij grange fontaine, waarin lezers op een inspirerende manier poëzie (leren) beleven.

In Toon de stad nemen Van Gasse en Ham je aan de hand van 34 van hun lievelingsgedichten mee op tocht door hun imaginaire stad en ook doorheen de poëzie. We starten op de Eekhoornlaan, trekken langs de Sterrenbaan, over de Vogelbeksteeg en de Beestenvlucht, om te eindigen bij de Grotesteenweg. Stuk voor stuk fictionele plaatsnamen die worden gelinkt aan een bijhorend gedicht. Stuk voor stuk plaatsnamen en gedichten die tot de verbeelding spreken. Ze doen de lezer dromen en nadenken: welke ‘echte’ locatie verbind jij met dit gedicht en hoe ervaar jij dit gedicht?

Elk gedicht gaat gepaard met een korte interpretatie van Van Gasse en Ham. Een interpretatie die de lezer op weg zet bij de analyse en die bovendien meandert door hun eigen herinneringen. Aansluitend volgen een aantal leuke sensorische opdrachtjes. De bundel zet je zelf aan het denken. Niet alleen over hoe je de zintuiglijkheid van de stad, maar ook hoe je eigen ervaringen en herinneringen je leeservaring mee bepalen. Ze zetten in op een belevenis die alle zintuigen betrekt bij het lezen van gedichten.

Tijdens de Gentse feesten was er een stadswandeling rond deze bundel gepland, maar die kon door omstandigheden helaas niet doorgaan. (Hou zeker o.a. de eventspagina van Gent Leest in de gaten, zo zie je het onmiddellijk wanneer er een wandeling georganiseerd wordt.)

Hoewel ik dus helaas niet exact weet welke gedichten aan welke Gentse plaatsen gekoppeld werden, kon ik het niet helpen om mijn verbeelding los te laten bij het lezen van deze bundel. Gent is op zich al een stad die tot de verbeelding spreekt.

Wat ik zeker aanraad: lees de bundel tijdens een stadswandeling en beeld je in welke gedichten bij de verschillende stadslocaties zouden passen. Ik ga geen suggesties doen, want ik hoop dat iedere lezer zijn fantasie los laat lopen bij het lezen van deze bundel.

Deze bundel is een ware belevenis en zeker een aanrader wie kennis wil maken met poëzie en het analyseren van gedichten.

Ik kan alvast niet wachten tot de stadswandeling er alsnog komt!

Esther De Baecke
Leestip van Esther De Baecke
“A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.” - George R. R. Martin, A Dance with Dragons

Toon de stad : poëzie ontdekken, zelf gedichten schrijven, kijken en luisteren
Titel:
Toon de stad : poëzie ontdekken, zelf gedichten schrijven, kijken en luisteren
Auteur:
Lies Van Gasse
# pagina's:
[240] p. : ill.
Uitgeverij:
Grange Fontaine
ISBN:
9789082139594
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Poëzie, Poëzie ; literaire techniek

Gerelateerde leestips