Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Verontrustende pageturner

19 juli 2021

Trofee van Gaea Schoeters is een indrukwekkend boek. Het duurt zo’n 50 bladzijden (bijna tot op de pagina: 50) voor het verhaal werkelijk losbreekt, maar daarna grijpt het je wel beet. Je wordt af en toe op het verkeerde spoor gezet, maar dat hoort zo in een boek over jagen.

In de recensies die ik gelezen heb, werd er telkens op gewezen: dit boek gaat over een macho-jager, met de belachelijke naam Hunter White. Waarschijnlijk is dat ook deels waarom het begin zo moeilijk is: Hunter White is een arrogante eikel.

Hij is een succesvolle zakenman, die al sinds zijn kindertijd graag jaagt (en daar ook erg goed in is). Hij is op zoek naar zijn ultieme trofee, in een Afrikaans land (dat bijna niets anders dan Zuid-Afrika kan zijn, maar het blijft onbenoemd). Op zich eigenlijk niet bijzonder interessant.

Maar Gaea Schoeters is een zeer goede verteller. Ze zuigt je het verhaal in. Het is geen klassieke thriller, maar je vraagt je wel voortdurend af hoe het nu in elkaar zit (vooral in de laatste 60 bladzijden, en daar hoort de spanning te zitten natuurlijk: helemaal op het eind). Op een bepaald moment kreeg ik een vermoeden, en normaal gezien verpest dat de leeservaring. Niet met dit boek: Schoeters blijft je uitdagen tot op het eind. Het is een boek over leven en dood, culturele verschillen, en keuzes die onomkeerbaar zijn.

Ik ben er nog niet uit of dit “grote literatuur” is, maar het is bijzonder goed geschreven, en het gaat de zogenaamde grote vragen niet uit de weg, zonder zwaarmoedig te worden. Schoeters slaagt erin om grote thema’s rond ethiek, post-kolonialisme en globaal milieubeleid aan te brengen zonder ze met een opgeheven vingertje op je bord te gooien (met dank aan eikel Hunter White).

Ik heb dit heel graag gelezen: heel veel spanning, een echte ‘pageturner’, zonder te teren op gemakkelijke suspense. Geleidelijk aan ging ik zo op in het personage Hunter White dat ik mezelf vragen begon te stellen: goede boeken geven wel vaker een ongemakkelijk gevoel, en laten je niet los als het uit is.

Synopsis

Een fervente jager met ethische principes en een groot respect voor de Afrikaanse natuur is al twee jaar van plan een Afrikaanse zwarte neushoorn te doden, maar als het zover is, doet hij een verrassende vondst met onaangename gevolgen.

Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Trofee
Titel:
Trofee
Auteur:
Gaea Schoeters
# pagina's:
223 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021423883
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jacht
Sfeer:
Donker,
Hard,
Intens

Gerelateerde leestips