Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

De eerste geschiedschrijver van Lijfland

23 maart 2020

Ruim 1000 pagina’s telt de historische en panoramische roman Tussen drie plagen van de Estse schrijver Jaan Kross (1920-2007). Het is de kroniek van het leven van Balthasar Russow, een predikant in het 16de eeuwse Tallinn, die bekendstaat als de eerste geschiedschrijver van Lijfland (het huidige Estland en Letland).

Het kleine land is de speelbal van Polen, Zweden en Rusland, die elk op hun beurt om de zoveel tijd het gebied willen annexeren. Plunderingen en oorlogen worden afgewisseld met pestepidemieën. De boeren hebben steeds meer te lijden onder het juk van het lijfeigenschap. Tussen deze drie plagen – oorlog, pest en schaarste – zoekt Russow voor zichzelf en Lijfland een plaats.

Als bevoorrechte getuige maakt hij notities van de wisselende allianties, en moet hij ook geregeld zijn eigen positie in vraag stellen. Hoe ver is hij bereid te gaan om zijn eigen positie veilig te stellen. Of is zijn kroniek en zijn authenticiteit belangrijker?

Synopsis

Op historische feiten gebaseerde roman over het leven van Balthasar Russow (1536-1600), de eerste geschiedschrijver van Estland.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Tussen drie plagen
Titel:
Tussen drie plagen
Auteur:
Jaan Kross
# pagina's:
1017 p. : ill.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044631234
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Estland ; 16de eeuw

Gerelateerde leestips