Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Hegoak ebaki banizkio...ez zen gehiago txoria izango.

2 juni 2020

'Voor de moord op Txato geloofde ze, maar nu doet Bittori dat niet meer. Terwijl ze in haar jeugd zo vroom was geweest en zelfs bijna het klooster was ingegaan. Zij en die vriendin uit het dorp, aan wie ze maar beter niet kon denken. Pas op het allerlaatste moment, met één voet in het novitiaat zagen ze van hun voornemens af. Maar nu lijkt de wederopstanding van de doden en het eeuwige leven en de Schepper en de Heilige Geest haar pure verzinsels... Toen Bittori Txato in zijn kist zag liggen, spatte haar geloof in God als een zeepbel uit elkaar. Dat voelde ze zelfs in haar lichaam.'

Een huwelijk met God sloten Bittori en haar vriendin niet. Ze bleven in het dorp, Bittori trouwde de hardwerkende ondernemer Txato en Miren met de noeste arbeider Joxian. Ze kregen kinderen en ook Txato en Joxian werden vrienden. Maar hun vriendschap barstte in duizend stukken toen Txato door de ETA werd omgebracht en Miren's zoon als dader werd veroordeeld. Bittori werd verbannen, verjaagd naar Donostia-San Sebastián, Miren bleef in het dorp.

Twintig jaar later, ETA legt de wapens neer, wilt Bittori, met de dood in het vooruitzicht, niet alleen terug naar het dorp, ze wilt ook contact zoeken met de dader, de waarheid achterhalen en hem spijt doen bekennen zodat ze hem vergeven kan. Maar verzoening en vergeving lijken wel een onmogelijke opdracht.

Aramburu vertelt niet alleen het verhaal van Bittori. Ook voor haar kinderen Nerea en Xabier is er een hoofdrol, hoe ze opgroeiden en hoe ze met de plotse dood van hun vader moesten verderleven. Aandacht is er ook voor het andere gezin. Miren en haar verbittering. Joxian, die zowel een vriend als een zoon verliest. Arantxa, die vanuit haar rolstoel een cruciale rol speelt. Gorka en zijn dromen. En samen met Txato en Joxe Mari beleven we hoe ze hun dood en daad tegemoet gaan. Allen zijn ze protagonisten, allen zijn ze op hun manier slachtoffers, al hun levens zijn verminkt.

Door al deze krachtige karakterschetsen krijg je een diepgaand en gelaagd verhaal, vertelt aan de hand van ingenieus in elkaar schuivend heden en verleden die cirkelen rond hét middelpunt, de dood op Txato. Beetje bij beetje trekt Aramburu deze cirkels strakker en strakker.

Je ondervindt hoe blind nationalisme, Spaans en Baskisch, scheurt, niet lijmt. Hoe het doel de middelen nooit heiligt. Dat een mens en zijn leven zoveel meer waard is als een idee, een fantoom. Hoe een volk nooit vrij is als zijn leiders bereid zijn de mensen te indoctrineren, te terroriseren. Hoe een taal nooit schoonheid kan creëeren als het slechts uit haat en lege slogans bestaat.

Daarnaast vertelt Aramburu nog zoveel meer. 'Vaderland' gaat ook over dromen en toekomst, liefde en vriendschap, over omgaan met de dood én het leven.

WELDRA ZAL MEN OVER JULLIE ZEGGEN WAT MEN OVER ONS ZEGT: ZE ZIJN DOOD, luidt het opschrift boven de poort van de begraafplaats van Donostia-San Sebastián. 'Macaber en banaal. En wat hebben mensen er toch moeite mee om de geleende atomen aan de planeet terug te geven. Terwijl het juist vreemd en uitzonderlijk is om te leven.' bedenkt Bittori.

'Een weergaloze roman. De vaart, spanning en aangrijpende psychologie maken het moeilijk deze pageturner weg te leggen. Wie mocht denken dat de romankunst dood is en haar relevantie heeft verloren, wordt door Vaderland uit de droom geholpen. *****' NRC Handelsblad

'Bittori en Miren, vroeger beste vriendinnen, werden vijanden. Zij besloten geen traan te laten. Wij doen het in hun plaats.' Corriere della Sera

Synopsis

Twee bevriende families worden uit elkaar gedreven als de vader van een van de families om politieke redenen wordt vermoord door een zoon van de andere familie.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Vaderland
Titel:
Vaderland
Auteur:
Fernando Aramburu
# pagina's:
574 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
ISBN:
9789028428003
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
ETA
Sfeer:
Gevoelig,
Hard,
Intens

Gerelateerde leestips