Ann Driessen
Leestip van Ann Driessen
Geen leven zonder boeken.

Een vrijdag om nooit te vergeten...

23 november 2020

Hoe komt het dat ik dit boek nooit heb gelezen of dat ik me niet herinner dat ik het ooit las? Eigenaardig en onbegrijpelijk want de onderwerpen die aan bod komen, zijn uit mijn leven gegrepen. Enfin, niet echt uit het mijne. Het zijn drama’s die ik, vroeger, als rechtbankjournalist, en nu, als auteur en als vrijwilligster bij Slachtofferhulp van het CAW, hoorde, las, bijna zag en nog altijd zie, hoor en lees.

Vrijdag is niet zomaar een roman of novelle. Het is een toneeltekst met regieaanwijzingen, maar dat stoort niet. Integendeel. Het decor en de gedragingen die geschetst worden, helpen om nog meer in het drama te komen.

Ik vind Vrijdag een pareltje. In deze toneeltekst speelt Georges de hoofdrol: als man, echtgenoot en vader. Hij komt terug thuis na een gevangenisstraf voor ontucht met zijn dochter. Wat volgt is de confrontatie met zijn vrouw Jeanne, zijn buur Eric en hun baby. Pijnlijke gesprekken en, volgens mijn buikgevoel, uit het leven gegrepen, nog altijd hedendaags, actueel, jammer genoeg en intriest. Nochtans geschreven in 1969. Ja, ik wil dat het stopt, dat kindermisbruik.

Vandaar dat ik in de 14 jaar als gerechtsjournalist daar telkens aandacht aan besteedde met slechts drie bedoelingen: laat het stoppen, voorkom het, help ze… maar het stopte niet. En de preventie en behandeling blijft ontoereikend. Is het omdat de meeste slachtoffers ‘slechts’ kinderen, meisjes en vrouwen zijn? Je zou het haast denken... verschrikkelijk.

Ann Driessen
Leestip van Ann Driessen
Geen leven zonder boeken.

Titel:
Vrijdag
Auteur:
Hugo Claus
# pagina's:
140 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
90-234-0323-1
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Incest

Gerelateerde leestips