Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

IJskoude suspense in winterse setting

14 juli 2020

Met Winterland betreedt het Deense debuterende schrijversduo Kim Faber en Janni Pedersen op overtuigende wijze het Scandinavische thrillerpodium.

De carrière van inspecteur Martin Juncker belandt na een professionele blunder op een zijspoor. Met een doods provinciestadje als nieuwe uitvalsbasis, is zijn werkterrein erg beperkt.
Zijn voormalige partner Signe Kristiansen krijgt een moeilijke zaak uit Kopenhagen voorgeschoteld. Tot zijn grote verbazing ontvangt Juncker een geschenk uit de hemel: een moord die hij mag gaan onderzoeken. Ook blijkt dat beide zaken een onderlinge link hebben.

‘Ze draait haar hoofd wanhopig opzij om het niet te hoeven zien en doet haar ogen dicht. Wat ze echter niet kan voorkomen, is dat het krakende en tegelijkertijd zompige geluid van een schedel die als een overrijpe watermeloen gespleten wordt, tot diep in haar hersenen doordringt.’

Het geanimeerde begin zet meteen de toon. Wat volgt is een ijzig, winters misdaadverhaal, waarin Juncker en Kristiansen helemaal niet worden gespaard. De schrijvers zetten deze twee hoofdrolspelers neer als echte mensen; een opvallend kenmerk. De lezer weet steeds duidelijker hoe ze denken, wat ze voelen. Dit schept vertrouwen. Slimme perspectiefwisselingen houden je bij de les en blijven je stimuleren om verder te blijven lezen.
De korte hoofdstukken, neergeschreven in een aantrekkelijke taal, volgen elkaar razendsnel op. In een chronologische volgorde, wat het lezen werkelijk vergemakkelijkt.
Het boek staat bol van de actuele thema’s zoals terreur, problematiek rond migranten, politiek en reorganisatie van de politie. Onze huidige samenleving wordt nauwkeurig geschetst, zonder dat het ten koste gaat van de suspense.

‘De temperatuur is nog verder gedaald, maar de wind is gaan liggen zodat de kou niet zo in hun huid bijt zoals de afgelopen dagen. De laaghangende, bijna witte zon dringt door de dunne laag sluierbewolking en werpt koud licht op de omgeploegde akkers rond de woning van Bent en Annette Larsen.’

De winterse setting is steeds van harte welkom in een Scandinavische thriller. IJskoud krijg je het; gelukkig zorgt de opgebouwde spanning voor wat broodnodige warmte.
Wanneer de ontknoping eenmaal een feit is, toveren de auteurs nog een knappe verrassing uit hun hoge hoed.
Na het lezen van Winterland is het voor deze lezer zonneklaar dat Faber en Pedersen twee beloftevolle seriepersonages in hun bezit hebben.
Vanaf nu is het uitkijken naar de Nederlandse vertaling van Satans sommer, het tweede deel – dat begin mei 2020 verschijnt in het Deens - met de twee speurneuzen in een glansrol.

Synopsis

Als Kopenhagen wordt opgeschrikt door een terreuraanslag waarbij 19 doden vallen tast het team van Signe Kristiansen aanvankelijk in het duister terwijl kort daarna de terzijde geschoven inspecteur Martin Juncker te maken krijgt met een dubbele moord en een brand in een asielzoekerscentrum.

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Winterland
Titel:
Winterland
Auteur:
Kim Faber
# pagina's:
415 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402704891
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips