Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

De wereld door de ogen van een autistisch meisje

7 juli 2020

Als Asif en Lila tieners zijn, sterft hun moeder plots. Zij blijven achter met de zorg voor hun autistisch zusje Yasmin. Dit heeft een serieuze impact op de serieuze, plichtsbewuste Asif, die zijn studie afbreekt en de rol van ouder op zich neemt. Jaren later zit hij echter nog steeds vast in deze rol zonder vrienden, relatie of carrièrekansen.

Zijn zus Lila heeft haar vleugels uitgeslagen, maar is ergens onderweg volledig losgeslagen. Ze valt in elk paar mannenarmen dat geïnteresseerd is, tuimelt van het ene rotbaantje in het andere en meet haar succes af aan haar begeerlijkheid bij mannen. Ze koestert enorm veel wrok tegen haar zus die altijd alle aandacht en zorg van hun moeder opgeëist heeft.

Dan is er Yasmin, die zich niet bewust is van de wrokgevoelens en in haar eigen wereld leeft. Een wereld met te veel indrukken, waar veranderingen verwarrend zijn, met een geniaal hoofd, maar wel een dat nooit stopt met analyseren. Yasmin ziet alles in prachtige kleuren, 'hoort' kleuren in alles en herinnert zich elk detail van elke dag. Zij is bijzonder, maar ook zij is niet gelukkig. Ze bedenkt een plan met grote gevolgen, een plan waar haar broer en zus zich niet van bewust zijn...

Het boek wisselt af tussen het perspectief van de drie jonge volwassenen. Het vertelt hoe voorvallen door alle drie totaal anders gepercipieerd wordt, hoe er anders mee omgegaan wordt, hoe het anders verwerkt wordt en anders resoneert in het heden van de drie personages. Het boek is soms grappig, soms spannend, soms romantisch, maar altijd meelevend, menselijk en eerlijk.

Het boek leest vlot en de taal is mooi of gevat.

Asif Declan Kalil Murphy kan met geen mogelijkheid beantwoorden aan zijn schitterende naam, en dus hangt hij er maar zo'n beetje bevend onder, als een mot.

Ooit moet hij toch eens ophouden met zijn ouders de schuld te geven van alles, denkt hij. Maar niet nu. Hij is nog jong, drieëntwintig pas, en hij heeft het vermoeden dat hij nog jaren van leed in zich heeft.

De volgende dag, toen Yasmin en Lila op school zaten, ging mama dood. En toen werd alles voorgoed anders; en alles bleef voorgoed hetzelfde.

Synopsis

Een jongeman combineert de zorg voor zijn autistische zusje met het vinden van zijn eigen draai in het leven.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Zoals ik het zie
Titel:
Zoals ik het zie
Auteur:
Roopa Farooki
# pagina's:
300 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Kern
ISBN:
9789032512880
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Autismespectrumstoornissen Familie

Gerelateerde leestips