Caroline Rosseel

Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Nog voor ik leerde lezen was ik er al door gefascineerd, toen was het vooral wegdromen bij de mooie tekeningen van Tiny en haar hondje Poeffie. Als enig kind, en veel rust in huis, was lezen de ideale ontspanning. De meisjes uit De Babysittersclub boeken waren zo goed als mijn beste vriendinnen. Maar écht graag lezen begon in de middelbare school want door de verplichte lectuur ging er een andere wereld voor me open (ik herinner me dan vooral 'Stad der blinden', 'Hersenschimmen', en 'Disgrace') De laatste jaren is lezen niet alleen een hobby, maar een passie en op sommige momenten bijna een verslaving.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Ik hou van de boeken van Conny Palmen en na het lezen van 'Jij zegt het' (waarin ze het verhaal van Ted Hughes en Sylvia Plath vertelt, vanuit het standpunt van Ted) werd ik geïnspireerd om ook 'The bell jar' van Sylvia Plath te lezen. Palmen en Plath, samen aan mijn tafel, dat worden heel inspirerende en interessante gesprekken.

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

Ik herlees in principe geen boeken (want ja... er zijn nog zoveel boeken om te lezen), maar als ik één boek moet kiezen dan is het 'Brieven aan een jonge dichter' van Rilke. Ten eerste omdat het een heel dun boek is, waar je zo door bent. Maar ten tweede, en dat is veel belangrijker, omdat het een boek is dat heel inspirerend werkt. Het is een compilatie van brieven van Rilke naar Kappus (de jonge dichter), waarin hij zijn visie geeft op een groot aantal aspecten van het leven. De brieven dateren uit het begin van de 20ste eeuw, maar blijven enorm hedendaags. Op die manier wordt Rilke je eigen persoonlijke raadgever :-)

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met bijna gans mijn entourage. Het lijkt erop alsof ik mijn vrienden geselecteerd heb aan de hand van hun leesgoesting. Weekendjes weg worden hierdoor afgewisseld met lekker eten, veel lachen en plezier maken, maar ook uren samen lezen. Zo gezellig!

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Boeken cadeau geven vind ik één van de moeilijkste geschenken. Daarom baseer ik die keuze altijd op de persoon zelf. Wat interesseert hem/haar, is het een ervaren lezer of niet, prefereert die persoon liever een dik of dun boek, fictie of non-fictie,... Ik geef meestal boeken die ik zelf gelezen heb, zodat ik zeker weet dat ze er blij mee zullen zijn.

Hoe kies je je volgende boek?

Inspiratie doe ik overal op via vrienden en familie, via Goodreads, via social media of via iemand die ik een boek zie lezen op de trein. Hou je ogen open, want inspiratie vind je overal!

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Fictie, ik lees zowel klassiekers als debuutromans.

Ik lees

Boek per boek

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

fantaseren

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

leven (ezelsoren, aantekeningen, ...)


Caroline Rosseel

Caroline Rosseel

Never not reading

Enkele leestips van Caroline

Ontdek enkele leestips van Caroline