Caroline Rosseel
Leestip van Caroline Rosseel
Never not reading

Een must-read in het kader van de Black Lives Matter-beweging

4 augustus 2020

Zo'n leuke leeftijd gaat over twee vrouwen: Emira Tucker en Alix Chamberlain. Emira is een jonge zwarte babysitter voor de oudste dochter van de Chamberlains, Briar, en is druk bezig twee jobs te combineren terwijl ze worstelt om de huur te betalen, haar ziekteverzekering te behouden en te bedenken wat ze met haar leven wil doen. Alix Chamberlain is een rijke witte blogger en schrijfster die in een fase zit vol twijfels en onzekerheden, maar aan de oppervlakte kan ze heel goed een positieve en enthousiaste façade behouden.

Als Emira wordt tegengehouden door een bewaker in een chique supermarkt en wordt beschuldigd van het ontvoeren van Briar, verandert alles. Het moment wordt vastgelegd op camera en hoewel Emira vastbesloten is om het allemaal te vergeten, willen zowel Alix als de supermarktbezoeker die het heeft gefilmd de zaken rechtzetten en Emira recht doen.

Het is een zeer boeiende hedendaagse roman met veel nuance. Hoewel het duidelijk een kritiek is op 'witte redders', zorgt Reid ervoor dat de personages niet vervallen in eendimensionale stereotypen. Ze gebruikt deze volledig uitgewerkte personages om aan te tonen dat ze vol goede bedoelingen zitten maar dat ze hierdoor het leven van zwarte mensen soms moeilijker maken.

Bovendien is het een geweldig verhaal over twee heel verschillende vrouwen, al hun eigenaardigheden en gewoonten, en wat er gebeurt als hun levens elkaar kruisen.

Ik las dit boek in het Engels (Such a fun age) dus ik kan niet oordelen over de Nederlandse vertaling.

Synopsis

Een Afro-Amerikaanse oppas in Philadelphia krijgt het moeilijk door een reeks gebeurtenissen.

Caroline Rosseel
Leestip van Caroline Rosseel
Never not reading

Zo'n leuke leeftijd
Titel:
Zo'n leuke leeftijd
Auteur:
Kiley Reid
# pagina's:
335 p.
Genre:
Romans,
Satiren
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044645620
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Sociale media

Gerelateerde leestips