Maurice Maeterlinck : Deel 1 : Maison Maeterlinck - Spiegelproductie theaterklas Wisper

17 november 2022

De Gentse Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck is opnieuw hot! In De Krook liep in oktober een tentoonstelling rond de auteur. Vervolgens gaat voor zijn allereerste Belgische productie de Zwitserse theatertovenaar Thom Luz in NTGent op zoek naar een hedendaags immobiel theater aan de hand van muziek en teksten van Maeterlinck. De theaterklas van Wisper maakt een spiegelproductie. Redacteur Christel Van Renterghem vertelt over deze unieke ervaring.

Vol enthousiasme en heel benieuwd trok ik in september naar mijn acteerlessen bij Wisper. We gaan samen een productie maken, maar we wisten nog niet wat. Toen de docent de naam Maeterlinck liet vallen, was ik wat teleurgesteld. Sommigen onder ons hadden die naam nooit gehoord. Nochtans België, en vooral Gent, mag trots zijn op hem: in 1911 kreeg hij als enige Belg de Nobelprijs voor Literatuur. Naar aanleiding van zijn geboorte 160 jaar geleden in Gent liep er een tentoonstelling over zijn leven en werk in De Krook.


Om inspiratie op te doen, werden we op een avond in de bibliotheek ontvangen door de curator, Anastasia Arefieva. Ze vertelde ons hoe ze op het idee kwam om de tentoonstelling te organiseren en ze nam ons mee in de leefwereld van Maurice Maeterlinck. We ontdekten dat deze schrijver in zijn tijd een hele grote naam was in de wereldliteratuur. Nu kennen we hem vooral van zijn werk L’Oiseau bleu ( de blauwe vogel). Nochtans was deze meester in de Literatuur heel productief en was hij één van de vooraanstaande vertegenwoordigers van het symbolisme. Hij schreef zowel gedichten, theaterstukken als essays.

Maeterlinck nobelprijs voor gent

Ik begon me te verdiepen in het werk van Maeterlinck en stootte in de Uitwinkel op twee werken over Maeterlinck: Maeterlinck. Een Nobelprijs voor Gent van André Capiteyn. Deze biografie beschrijft op een aangename wijze het leven van de schrijver met prachtige illustraties over Gent, zijn werk en de omgeving waarin hij zowel in Gent als in Frankrijk vertoefde. Het boek gaf mij inzicht in zijn leefwereld, in zijn werk en in zijn motieven om te schrijven.

Het tweede boek Maeterlinck. Verzamelde gedichten is een prachtige vertaling van de Franse gedichten door Joris De Zutter. Naast de originele Franse versie van de gedichten staat telkens de Nederlandse vertaling. De vertaler is erin geslaagd om het Frans puur en in een zo eenvoudig mogelijke bewoording in het Nederlands om te zetten.

Ondertussen had onze docent, Jonas, ook zijn huiswerk gemaakt en hij had een plan. Wij mochten naar aanleiding van onze lectuur over Maeterlinck en zijn werk op creatieve wijze twee ideeën per persoon in de les uitwerken. We zijn met 16 leerlingen, dus dat bracht al een pak inspiratie die de docent mee naar huis nam. Ondertussen zijn we flink aan het improviseren en oefenen op het stuk dat Jonas herwerkt heeft.

Maeterlinck verzamelde gedichten

Vorige week mochten we met enkelen van de groep naar de schattenkamer van NTGent Minnemeers. Daar mochten we uit duizenden kledingstukken, schoenen en accessoires onze kostuums kiezen. Een aparte ervaring en heel leuk om te doen.

Literatuur hoeft niet altijd alleen lezen te zijn. Ik geniet van elke minuut dat onze groep samenkomt om ons voor te bereiden op de deadline : 21 januari 2023. Dan mogen we onze creatie op de planken van het NTGent Minnemeers tonen aan het grote publiek. Spannend !

Christel Van Renterghem