Twaalf boeken om naar uit te kijken - oktober 2024

26 september 2024

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Dius van Stefan Hertmans (De Bezige Bij)
(verschijnt 1/10/2024)

“Wanneer student Dius bij zijn docent Anton aanbelt en hem zijn onvoorwaardelijke vriendschap aanbiedt, begint alles in hun beide levens te schuiven. Wat hen bindt is hun verlangen om in een andere tijd te leven – de ruimte van de polders, de sublieme schilderkunst, de schoonheid die verloren gaat. En die alsnog, weliswaar te laat, een van hen wereldberoemd zal maken, ondanks de zware littekens die het leven hun toebrengt. Met Dius vertelt Stefan Hertmans het onweerstaanbare levensverhaal van een onmodieuze kunstenaarsziel, in de grote traditie van de oude schildersbiografieën.”

De onttoverden van Marie Vareille (Xander)
(verschijnt 3/10/2024)

1 4freiko oktober

“Wanneer de vijftienjarige Sarah Leroy zonder duidelijke aanleiding verdwijnt gaat er een schokgolf door heel Frankrijk. In elk huis en in elke bistro worden de wildste theorieën gedeeld, maar niemand kan vertellen wat er werkelijk heeft plaatsgevonden.
Twintig jaar later keert journalist Fanny terug naar de plaats van de tragedie die haar jeugd kenmerkte. Ze dwingt zichzelf in haar eigen verleden te duiken, in de geschiedenis die ze liever zou vergeten.
De Franse bestseller De onttoverden van Marie Vareille is een prachtige, sfeervolle roman over een cold case, een tragedie in een hechte gemeenschap en de levenslange band tussen vriendinnen. Voor lezers van Elizabeth Day, Celeste Ng en Donna Tartt.”

De lotgevallen van Sacha Bronwasser (Ambo/Anthos)
(verschijnt 8/10/2024)

“Een veteraan neemt een raadselachtig voorwerp in zijn hand en vindt daardoor eindelijk de moed zijn liefde te verklaren. Een vrouw is ervan overtuigd dat een zeshonderd jaar oud portret haar gevoelens beantwoordt. Na een bezoek aan de geriater krijgt een patient nieuwe gedachten over zijn favoriete beeldhouwwerk.
Deze fictieve verhalen spelen zich af op verschillende plaatsen en onder zeer uiteenlopende omstandigheden. En ze strekken zich uit van het heden tot in de verre toekomst. Maar een ding is zeker: er is altijd een rol weggelegd voor een bestaand kunstwerk.”

Het net, de duif en de dood van Chaja Polak (Cossee)
(verschijnt 15/10/2024)

“ In tien delen vertelt Chaja Polak over mensen die zich op een kantelpunt in hun leven bevinden. Wachtende, eenzame vrouwen, gesloten mannen, kinderen die in hun fantasie proberen te ontsnappen. Net als in haar alom geroemde Brief in de nacht (ver)oordeelt Polak niet, maar laat met begrip en empathie zien wat mensen bezighoudt en voortdrijft. Door haar precieze en sprekende details leren wij de ander van binnenuit kennen en daardoor iets beter te begrijpen.”

Schaduwen van morgen van Noëlle Michel (Tzara)
(verschijnt 15/10/2024)

“De neanderthalers zijn terug. En ze doen alles wat ze vroeger ook deden. Maar deze keer is het anders.
Een clan is het. Een gemeenschap. Ze jagen en verzamelen voedsel. Ze leven in tenten van dierenhuiden en maken schilderingen in grotten. Ze vertellen de legendes over hun goden en godinnen, en dansen rond het vuur als er iets te vieren valt. Wat ze niet weten is dat er daarbuiten een heel andere wereld is. Een wereld met steden grijs en grauw van de luchtvervuiling. Een wereld bevolkt door de anderen, door sapiens, die binnenkort hun verre neven de neanderthalers zullen ontmoeten.
Schaduwen van morgen is een razend spannende roman die belangrijke ethische

5 8 Freiko oktober

vragen stelt over onze relatie met de natuur en over de grenzen van wetenschap en entertainment.
Schaduwen van morgen werd vertaald door Nathalie Tabury en Ghislaine van Drunen en wordt op 23 oktober voorgesteld in Bibliotheek De Krook. Schrijf je in voor de gratis boekvoorstelling.”
Ontdek ook het interview dat redacteur Ria Martens eerder dit jaar van Noëlle Michel afnam.

De collectieve inzinking van de familie Hofmeyer van Julie Cafmeyer (Pluim)
(verschijnt 15/10/2024)

“Een vrouw komt in een existentiële crisis terecht als haar vader haar na een relatiebreuk geld biedt om op zijn kosten haar eicellen te laten invriezen en te investeren in vastgoed. Ze bleef nog nooit op één vaste plek, bij elk vertrek nam ze alleen haar erfstukken mee; de zilveren spiegel, de indexwijzers en het horloge, erfstukken die verschillende generaties vrouwen representeren. In het appartement dat ze koopt wil ze haar erfstukken een plaats geven, zodat de duistere krachten van haar spullen eindelijk hun werk zullen doen. Dit destabiliseert de familie Hofmeyer en leidt tot een collectieve inzinking aan het zwembad van het ouderlijk huis.”

Breuk in de horizon, samengesteld door Antjie Krog (De Bezige Bij)
(verschijnt 17/10/2024)

“Antjie Krogs bloemlezing laat zien dat poëzie de manier kan zijn om thema’s te agenderen, verbonden te sluiten, en zelfs revoluties te ontketenen. Haar keuze bevat naast Nederlandstalige gedichten ook werk van internationale dichters, van wie werk speciaal voor deze bloemlezing vertaald werd.
Breuk in de horizon bevat gedichten van onder anderen Alfred Schaffer, Koleka Putuma, Adrienne Rich, Yehouda Amichai, Nathan Trantraal, Wislawa Szymborska, Remco Campert, Lieke Marsman, Adam Zagajewski, Derek Walcott, Ingrid Jonker en Radna Fabias.”

Uittocht naar Gaza van Fatena Al Ghorra (Jurgen Maas)
(verschijnt 18/10/2024)

“Oktober 2023. Voor het eerst in vijftien jaar bezoekt de Belgisch-Palestijnse schrijfster Fatena Al Ghorra haar familie in Gaza. Als op 7 oktober de hel losbarst wil ze haar bejaarde ouders niet achterlaten. Met twaalfduizend anderen schuilen ze bijna een maand in het Al-Quds-ziekenhuis. Terwijl Gaza in een ruïne wordt herschapen, zit Fatena op haar kleine vierkante meter in een gang op de vierde etage van het ziekenhuis: zonder privacy of licht. Ze schrijft. Brieven zijn het aan haar nichtje Lamar. Er zit miserie en dood in haar teksten, maar ze zinderen ook van het leven.
Uittocht naar Gaza is een boek over de gezichten en stemmen van Gaza, over de sensatie van een glas drinkbaar water, over zingen als verzet en woorden als enige pijnstiller.”

Een zonnige plek voor duistere mensen van Mariana Enriquez (De Bezige Bij)
(verschijnt 24/10/2024)

“Welkom in Argentinië, welkom in de beangstigende en fascinerende wereld van Mariana Enriquez. In twaalf bezwerende nieuwe verhalen schrijft Enriquez over gewone mensen, vooral vrouwen, wier levens compleet overhoop worden gehaald. Een buurt die wordt belaagd door geesten, een familie waarvan de gezichten van de gezinsleden ineens wegsmelten, een vervallen hotel waar een meisje rondspookt dat ooit verdronk in een watertank op het dak, een rivierbedding met vogels die eerder vrouwen waren. Deze en andere verhalen verlichten de schaduwen van het leven van alledag, waar de grenzen tussen goed en kwaad niet meer lijken te bestaan.”

9 12 Freiko oktober

De dagen die komen van Mélissa Da Costa (Manteau)
(verschijnt 22/10/2024)

“Amande had nooit gedacht dat pijn zo intens kon zijn. Ze trekt zich terug in een afgelegen huis in Auvergne om haar verdriet ten volle te beleven.
De dagen volgen elkaar op, de zon schijnt uitbundig, maar Amande ziet het niet. Wanneer ze bij toeval op de tuinkalenders van de voormalige bewoonster van het huis stuit, besluit ze de oude, verwaarloosde tuin nieuw leven in te blazen. Met behulp van de handgeschreven aantekeningen van mevrouw Hugues gaat Amande aan de slag. In de loop van de seizoenen put ze uit dit contact met de aarde de kracht om opnieuw te bloeien en zich open te stellen voor unieke ontmoetingen. En elke nieuwe dag wordt weer een belofte voor de toekomst.
In deze moedige en emotionele roman nodigt Mélissa Da Costa ons uit om onze zintuigen en ons hart wijd open te stellen.”

De wolven van de eeuwigheid van Karl Ove Knausgard (De Geus)
(verschijnt 29/10/2024)

“Het is 1986 en in Tsjernobyl is een kernreactor ontploft. Syvert keert terug van militaire dienst en gaat bij zijn zieke moeder in Noorwegen wonen. Na een droom over zijn overleden vader onderzoekt hij zijn verleden en ontdekt hij brieven die naar de Sovjet-Unie wijzen. In hedendaags Rusland worstelt Alevtina, ooit een ambitieuze bioloog, met haar identiteit.
De wolven van de eeuwigheid verbindt op meesterlijke wijze de levens van Syvert en Alevtina en belicht het diepgaande, tijdloze karakter van menselijke relaties.”

Die mooie Atlantische wals van Malachy Tallack (De Arbeiderspers)
(verschijnt 29/10/2024)

“De Atlantische Oceaan, 1957. Na jaren in de walvisvaart keert Sonny terug naar de Shetlandeilanden. Hij bouwt een bestaan op met zijn vrouw en zoon, maar het leven op zee is niet eenvoudig achter te laten.
In het heden woont Jack, een muzikale, introverte man, in zijn geboortehuis vol herinneringen op de Shetlandeilanden. Op een avond als alle andere wordt er bij hem iets bezorgd, wat het ritme en de routine van zijn eenzame bestaan op onverwachte wijze verstoort.
Door deze verhaallijnen te verweven toont Malachy Tallack op ontroerende wijze de troostende kracht van muziek en wat verlangen en vriendschap vermogen.”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)