UITGELEZEN 2.0 in DE VOORUIT op 18 februari 2025
Thema: eindigheid en oneindigheid. Een Uitgelezen met een filosofische toets.
PANELLEDEN:
Ruth JOOS https://www.begeerte.be/a/ruth... ontvangt deze avond:
- Arno Van Vlierberghe https://www.begeerte.be/a/arno...
- Bregje Hofstede https://www.begeerte.be/a/breg...
- Melissa Giardina https://www.begeerte.be/a/meli...
DRIE BOEKEN OP TAFEL:
SAMANTHA HARVEY, In Orbit (2024) - Uitgeverij De Bezige Bij - 175 pagina’s.
Samantha Harvey (°1975) is een Britse romanschrijver. In 2024 won ze de Booker Prize voor haar roman Orbital.
Belangrijke thema’s in haar romans zijn herinnering, verlies en de menselijke ervaring. https://nl.wikipedia.org/wiki/Samantha_Harvey
Ruth: Mij heeft dit boek veranderd. We volgen een dag in het leven van zes internationale astronauten die rond de aarde zweven in een ruimtestation. Ik zou nooit naar de ruimte gaan, heb vliegangst en claustrofobie, maar door dit boek heb ik dat wel gedaan en ik vond het fantastisch!

Ik vind dit een heel belangrijk boek omdat je het gevoel krijgt om vanuit de ruimte die blauwe bol te willen beschermen. Het deed me nadenken over hoe de ruimte binnenkort gekoloniseerd wordt omdat een paar heel rijke mensen het nu voor het zeggen hebben.
Melissa: Ik had Orbital eerder gelezen in het Engels toen het verscheen in 2023. Een boek om nooit te vergeten.
Bregje: Het boek is verteld vanuit een alwetend perspectief. Ik vond het best wel dapper om een boek zonder plot te schrijven, maar vond het soms wat veel om alle synoniemen te lezen voor de beschrijving van de zonsopkomst en ondergang die zij zestien keer te zien krijgen in die vierentwintig uur. Voor mij zat hier wel een prachtige novelle in want het doet je nadenken over wat dit doet met de tijdcyclus.
Arne: Styllistisch interessant dacht ik door die rare taal van hak op de tak, ik hou er namelijk van als de narratief onder dwang komt te staan. Ik dacht een fragmentarische roman in handen te hebben die zou gaan over iets heel absurds, het bijna ondenkbare buiten de aarde, maar dat effect heeft amper tien pagina’s stand gehouden. Daarna heb ik me er dood aan geërgerd (zaal lacht).
EDOUARD LOUIS, Monique ontsnapt (2024) – Uitgeverij De Bezige Bij - 154 pagina’s.
Edouard Louis (°1992), geboren als Eddy Bellegueule is een Franse schrijver.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Édouard_Louis
Melissa: Edouard Louis wordt aanzien als de troetelboy van de Franse literatuur en blijft inmiddels proza puren uit zijn turbulente familiale achtergrond. Het is een autobiografisch boek over zijn moeder waarin het relaas wordt beschreven waarop ze hem op een avond belt om hulp te vragen omdat zij vreest dat haar dronken partner haar iets zou aandoen. Het is namelijk niet de eerste keer, want ook met de vader van E. Louis heeft zij veel geweld ervaren… Ik zat met te hoge verwachtingen rond dit boek.

Bregje: Edouard Louis vertelt zeer feitelijk en wil zeker geen fictie. Het is een sociologisch kijkend schrijven. Een aanklacht tegen de wereld zoals die is. Dit keer niet over zichzelf maar over zijn moeder. Hij herhaalt soms tot driemaal toe de zaken die hij belangrijk vind. Zijn moeder zoekt vrijheid in moeilijke omstandigheden en dat vind hij best moedig van haar.
Arno: Alle lof voor E. Louis maar voor mij is dit boek een uit de hand gelopen blogpost (zaal lacht). Hij was nochtans geen twintig toen hij de Letteren binnen gebombardeerd werd, heeft veel jeugd aan het lezen gekregen, van queer lezen tot de erkenning ervan en heeft ook het klasse bewustzijn doorgegeven.
Ruth: De armoede, hier in het mooie Frankrijk, wordt goed beschreven en daarom vind ik dit boek zeer relevant. Edouard Louis wordt in Frankrijk als stigmatiserend gezien.
JOOST OOMEN, Het Paradijs van slapen (2024) – Uitgeverij Querido - 208 pagina’s.
Joost Oomen (°1990) is een Nederlands schrijver. https://nl.wikipedia.org/wiki/Joost_Oomen
Arno: Joost Oomen is een geweldig auteur en zeer vrolijke kerel die, denk ik, als kind in een ton cafeïne is gevallen en daar, zoals soepvlees, even heeft in getrokken waarvan de stomende bouillon getuigt (zaal lacht). Dit is zijn derde roman.
Het gaat over euthanasie zonder uitzichtloos lijden. Gerrit Blauw vind dat hij een goed en rijkgevuld leven had en belt naar een euthanie-arts, Dr. Engel (cfr. Ruth: ‘what’s in a name?’). ‘Ik wil in schoonheid eindigen, maar eerst moet ik je mijn leven vertellen om de schoonheid ervan in te zien’.

Het is Oomen zijn ‘forté’ om schoonheid en details te zien in het achteloze mondaine leven.
Bregje: Het leest lekker weg. Je hebt er een opgeruimd gevoel bij op het eind van het boek. Alle puzzelstukjes liggen goed. Maar de inhoud was wat licht, een soort van kinderlijke vrolijkheid die je niet echt gelooft.
Melissa: Ook hier had ik te hoge verwachtingen omdat zijn vorige boeken zoals Het Perenlied (2020) en Visjes (2022) echte hoogvliegers waren. Ik had de indruk dat deze roman niet helemaal af was, meer zoiets als een eerste versie.
Ruth: Door het lezen van het boek kreeg ik weer heimwee naar het leven wanneer je jong bent, je bent vijftien jaar oud, er zijn de jeugdliefdes en de spanning van het leven dat nog moet komen.
* * *
MUZIKALE OMLIJSTING:
Door Jelle Denturck - Dressed like boys
https://www.begeerte.be/a/dressed-like-boys/
Straf solo debuut die ons hart niet onberoerd laat.
* * *
DE VIER SIGNALEMENTEN:
Melissa:
HELLE HELLE, Hafni zegt (2024) – Uitgeverij Querido – 192 pagina’s
Deense schrijver, zeer gekend in de Scandinavische literatuur. De cover sprak me aan. De eerste zin is een aanvulling op de titel: (Hafni zegt) dat ze gaat scheiden. Dat vat het boek ook wat samen. Alle registers die gepaard gaan met een scheidingsproces worden opengelegd: verlies, schaamte, vervreemding, vrijheid, midlife crisis. Het leven tout court maar dan in een zeer specifieke stijl.
In het begin beetje moeilijk om te vatten maar als je doorzet, een fantastisch boek en heel wat Scandinavische droge humor.

Bregje:
SARAH MANGUSO, Ongoingness (2015) – Uitgeverij Graywolf Press – 104 pagina’s.
Klein boekje maar niet klein in alle andere opzichten. Het gaat over een vrouw die meer dan vijfentwintig jaar lang een dagboek heeft bijgehouden, soms meerdere malen per dag. Zij wou een soort selectie maken van de meer dan 800.000 dagboekbladzijden maar dat is haar niet gelukt.
Het boekje Ongoingness is een uitkooksel geworden van vijfentwintig jaar nadenken over ‘tijd’. Alles is heel raak geschreven.
Als er een boek is dat je binnen het uur leest en dat je kan helpen verzoenen met het voorbijgaan van de tijd dan is het Ongoingness!

Arno:
Het verzameld werk van de Russische absurdist DANIIL KHARMS (1905-1942), Het fenomeen van het Russiche absurdisme - Uitgeverij Van Oorschot – 736 pagina’s.
Terugkijkend op de miserie van het alledaagse keer ik vaak terug naar het absurde en mensen die in de chaos iets zien dat ons van iets verlost.
D. Kharms was een van de grootse absurdisten van Rusland uit het begin van de twintigste eeuw en een fantastisch iemand. Tragisch, maar ook hilarisch. Kleedde zich als een dandy, pijprokend en een beer van een vent. In zijn kinderpoëzie verwerkte hij heel wat kritiek op de terreur, onderdrukking en miserie en werd hiervoor meermaals gearresteerd. Zo heeft hij zichzelf gek laten verklaren om toch maar niet in een gewone gevangenis te geraken. Hij is om het leven gekomen door honger in een psychiatrische instelling.

Ruth:
LIEKE MARSMAN, Op een andere planeet kunnen ze me redden (2025) - Uitgeverij Pluim – 200 pagina’s.
Lieke is ongeneeslijk ziek, ze heeft een zeldzame vorm van kanker.
Het boek gaat over haar ervaring met wat ze meemaakt door haar ziekte en haar aanraking met de geneeskunde. Zij gaat hierin heel ver en overstijgt elk cliché. Lieke pleit ervoor om op een andere manier met kanker om te gaan en die cellen anders te lijf te gaan.
Het boek is een echte tip en een opening voor vele moeilijke gesprekken in het leven.
* * *
DE VOORUITLEZER:

Gerda DENDOOVEN (°1962) leest voort uit haar nieuwste boek Waar is Winter? (2024) – 48 pagina’s met illustraties – hardcover – Uitgeverij Querido.
Een boek voor iedereen want, ‘gelaagd is geslaagd’!
Ten eerste is het doelpubliek voor kinderen, want die moeten het begrijpen maar ook de volwassenen die het voorlezen moeten er een laag in zien om het te vertellen en ik als maker moet ook tevreden zijn.
Misschien binnenkort winnaar van de Boon en/of de Publieksprijs?
* * *
De avond wordt afgesloten met een ontladende tombola waar men de boeken kan winnen die werden voorgesteld.
In de aanwezige boekenstand kan men de besproken boeken ook aankopen.
* * *
Volgende Uitgelezen gaat door op dinsdag 25 maart 2025 om 19u30 in De Vooruit
* * *
Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.
