UITGELEZEN 2.0 - Dinsdag 24 september 2024 - DE VOORUIT – VierNulvier

1 oktober 2024

Uitgelezen, het boekenprogramma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER, is klaar voor een nieuw seizoen. Op dinsdag 24 september werd presentator Ruth Joos vergezeld door Ibe Rossel, Melissa Giardina en Kurt Van Eeghem. Samen bespraken ze drie boeken, zorgvuldig geselecteerd door hun redactie.


RACHEL CUSK – ‘PARADE’
– De Bezige Bij – 208 pagina’s.

Rachel Cusk (Canada, 8 februari, 1967), Britse schrijfster van romans en non-fictie.

Parade is een verhalenroman met vier losstaande verhalen die uiteindelijk een geheel vormen. In Parade onderzoekt Rachel Cusk waar de grenzen van de traditionele roman liggen en toont ze de lezer een carrousel aan levens. Ze gaat voorbij aan identiteit en plot, draait de taal ondersteboven, om een waar verhaal te vertellen over kunst, familie, moraliteit en seksualiteit. (Bron: De Bezige Bij)

Gemengde gevoelens vanuit het panel bij de bespreking van dit boek en meer bepaald bij Kurt van Eeghem die het boek niet kon

Rachel Cusk

uitlezen. Kurt is wel zeer lovend naar de schrijfster toe maar ‘dit boek’ kon hem niet bekoren (zijn uitleg hieromtrent was hilarisch en deed de zaal goed lachen). Een boek niet uitlezen kan dus ook bij Uitgelezen.

Ruth is akkoord dat het een literaire uitdaging is, maar de beloning achteraf, was de inspanning waard.
Volgens Ibe, is Rachel Cusk een vrouw die geen schrik heeft om pretentieus te zijn. Ze schept hierdoor een bijzondere soevereine wereld.
Melissa citeert een zin uit het boek die treffend het boek omschrijft ‘Het teder niet weten van de wereld…’.
Toch een aanrader!


Anneleen Van Offel – ‘DE STEM VAN SULINA’
– Paperback – 224 pagina’s.

Anneleen Van Offel is een Belgisch schrijfster en theatermaker (°1991). Haar debuutroman, Hier is alles veilig, werd goed ontvangen en behandelt de impact van het Israëlisch-Palestijns conflict op individuen.

“De stem van Sulina begeeft zich op het snijpunt tussen essayistiek, autofictie, roadnovel en filosofisch-antropologische bespiegeling. Het laat zich vooral lezen als een behoorlijk lyrische consecratie van de metamorfose die een zwanger vrouwelijk lichaam doormaakt. Van Offels roman is meanderend van opzet, vol dwaalroutes van korte fragmenten, die soms de allures van een mythische queeste krijgen.” (Bron: De Morgen)

Anneleen Van Offel

Melissa vind het teveel disciplines door elkaar, te gezwollen, te zwaar.
Ibe verwacht als lezer dat wanneer je langs de Donau reist, het personage toch eens in het water zou springen. Er mist wat lichtheid, alles is loodzwaar.
Kurt vind het de mooiste ode ooit aan een vrouw geschreven. Volgens hem zet Van Offel de vrouw hier letterlijk op een standbeeld.
Ruth besluit met de woorden ‘Elegie voor een vrouw’.


Arnon Grunberg/Thé Tjong-Khing – ‘Zevenpoot. Een serenade aan de mensheid’ -
Querido – 176 pagina’s.

Arnon Grunberg (Amsterdam °1971) won twee keer de AKO Literatuurprijs en ontving onder meer ook de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs en de Johannes Vermeerprijs.

Zevenpoot is een kruising tussen zedenschets, allegorie, politiek commentaar en sprookje, maar bovenal toch ontzettend grappig.
Zevenpoot vertelt het verhaal van het echtpaar Knoblauch dat een piepklein kindje krijgt. De gynaecoloog laat bij de zwangerschapscontrole weten dat het kind kerngezond is, maar zo klein

Arnon Grunberg

dat de ouders - zeker in het begin - een vergrootglas nodig zullen hebben om het te zien.
Grunberg blijft voor zijn doen opvallend mild. Hij neemt zaken op de hak, maar met een zekere weemoed.
De tekening van Tjong-Khing (1933) voegen absoluut iets essentieels toe.
Grunberg gaf zijn boek de ondertitel Een serenade aan de mensheid. Ironisch bedoeld? Of gewoon een constatering dit zijn wij en beter zal het niet worden. Het levert in elke geval een boek op om te koesteren. (Bron: Conserve’s Leessite).

Ibe: Dit is een satirisch zwart humoristisch sprookje.
Ruth: Ik vind het een bevrijdend boek, alles kan en alles mag, en met lichte knipoog naar de maatschappij.
Kurt: Grunberg trekt de logica van het absurde door van begin tot einde. Prachtig!
Melissa: De tekeningen zijn belangrijk bij het verhaal, en wat speciaal is, je krijgt nooit het volledige figuurtje te zien in de tekeningen.
Ode aan het ouderschap!


Muzikale omlijsting door Oriana IKOMO https://www.begeerte.be/a/oriana-ikomo/

DE VIER SIGNALEMENTEN:

Vaders en zonen - Ivan Toergenjev – (2010) Uitgeverij G.A. van Oorschot B.V. – 180 pagina’s

IBE: Een 19de eeuwse Russische klassieker, brandend actueel. Voor iedereen die onterecht en ongewild ‘BOOMER’ wordt genoemd en voor elk jong persoon die uitgescholden is voor jeugdige arrogantie (zaal lacht). Dit gaat over generatiekloven. Het speelt zich af op het platteland in Rusland temidden van de 19de eeuw. Het gaat over liefde, bezit grote ego’s maar ook een prachtig vrouwelijk karakter. Het verhaal is best heel grappig en op het einde moest ik wenen. Een geslaagd boek!

Vaders en zonen


Het archief – Thomas Heerma van Voss (2024) - Das Mag Uitgeverij B.V. – 274 pagina’s.

MELISSA: De cover krijgt dubbele signalen, maar als je het boek hebt gelezen snap je waarom.
Thomas Heerma van Voss is een jonge Nederlandse schrijver (Amsterdam °1990), in Nederland zeer bekend mede door zijn broer, Daan Heerma van Voss, eveneens schrijver. Het archief is zijn vierde roman. Dit boek gaat over liefde, loslaten, rituelen en doet eveneens lachen en huilen. Het is een inkijk in het leven achter de schermen van een fictieve uitgeverij, Arabesk, en meer bepaald over een ‘vader en zoon’-relatie.

De reparatie van de wereld – Slobodan Snajder – (2020) Paperback – 479 pagina’s

‘De reparatie van de wereld’ is een grote historische roman en een tragische liefdessaga. (Bron: Goodreads)

KURT: Slobodan Snajder is een Kroaat en de volgende Nobelprijswinnaar (zaal lacht). Het is een boek over Georg Kempf. Wie is Georg Kempf?
Het is een boek over identiteit; het niet weten wie je bent en het niet weten wat je met dat niet zijn aan moet; hoe je moet reageren op mensen die dienken dat zij wel weten bij wie je hoort en hoe dat dan niet klopt omdat je er niet klaar voor bent om het op die manier te weten te komen.
Het boek beschrijft een tocht doorheen de meest gruwelijke oorlog, en het overlevingsinstinct die hiermee gepaard gaat. Het gaat over geschiedenis, een lach en een traan. Het boek sleurt je mee. Is ontzettend goed geschreven.


De Rode Stukken - Maggie Nelson
– (2024) Atlas Contact – 221 pagina’s.

RUTH: Het boek ‘The Red Parts’ was in 2007 geschreven en werd nu pas vertaald in ‘De Rode Stukken’.
Maggie Nelson (°1973) is een Amerikaanse schrijfster. De ondertitel is ‘Autobiopsie van een Rechtzaak’. Haar tante, Jane, is vermoord in 1969, waarschijnlijk door een seriemoordenaar. Een cold case die heropent wordt zo ver na datum. Er is een DNA match en er komt een rechtzaak. True Crime. Ondertussen beschrijft ze ook het leven na de moord hoe haar moeder daar mee omging, en hoe die moord het leven bepaald heeft van veel mensen rondom haar.

De rode stukken

DE VOORUITLEZER:

Stefan Hertmans - DIUS – De Bezige Bij – 320 pagina’s.

Stefan: Dit boek is er gekomen nadat enkele van mijn goede vrienden zijn overleden. De vriendschap voor die mannen wordt onderzocht.
Zo groeit het idee om de biografische vriendschap tussen een oudere docent, en diens jongere leerling te verhalen. Het is een soort liefde tussen twee vrouwenmannen, want die mannen houden van vrouwen, maar die liefde voelen in de vriendschap die ze met elkaar onderhouden. De kwetsbaarheid van de mannen toont hun sterkte. Het boek is een psychologisch schaakspel.

Stefan leest een stukje voor uit zijn nieuwste boek waarbij hij ons voorstelt aan het personage Dius.

***

Rilt, duizelt, huilt en bewondert

De fantasierijke vertelling Dius is vintage Hertmans: grote emoties en zintuiglijke beschrijvingen wisselen zich af met uitgesponnen gedachten, en wat begint als een kunstenaarsroman blijkt een schrijversportret.

Dius verschijnt op 1 oktober. Op 5 oktober wordt de roman voorgesteld in Bozar, Brussel. (Bron: Recensie De Standaard 28/9/2024).

***

De avond wordt afgesloten met een ontladende tombola. In de aanwezige boekenstand kan men de besproken boeken aankopen.

***

Volgende Uitgelezen gaat door op dinsdag 29 oktober 2024!

***

Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.

Ria Martens