UITGELEZEN 2.0 Dinsdag 26 november 2024 Een editie over (jonge) levens in verdrukking. DE VOORUIT – Viernulvier
PANELLEDEN:
Vanavond ontvangt Ruth JOOS (https://uitgelezen.live/a/ruth...):
- Lieve Blancquaert https://www.begeerte.be/a/liev...
- Arno van Vlierberghe https://uitgelezen.live/a/arno...
- Angelo Thijssens https://uitgelezen.live/a/ange...
- Melissa Giardina https://www.begeerte.be/a/meli...
Note: Lieve Blanquaert werd (helaas) verontschuldigd.
Arno van Vlierberghe vult later op de avond de lege plaats in.
DRIE BOEKEN OP TAFEL:
NATHAN THRALL – ‘EEN DAG UIT HET LEVEN VAN ABED SALAMA’ – Uitgeverij Cossee – 240 pagina’s.
Met deze Palestijnse tragedie won Nathan Thrall, een Amerikaanse journalist, de Pulitzer Prize 2024 voor non-fictie waarbij hij inzoomt op het leven van gewone mensen in Palestina.
Een van de verhaallijnen begint op de dag dat een vijfjarige jongen, Milad, het slachtoffer is van een busongeval op de Jabaweg in Jeruzalem. Zijn vader, Abed, gaat op zoek naar hem, maar raakt verstrikt in een bureaucratisch doolhof. Eens te meer blijkt dat hij zich aan de verkeerde kant van de muur bevindt. En dat is slechts een van de conclusies in deze hartverscheurende vertelling,
die aantoont dat het noodlot in tijden van oorlog niet onpartijdig is (Bron: Behoud de Beheerte)
Ruth: Al die verschrikkelijke drama’s waar wij elke dag van buitenaf mee geconfronteerd worden, probeert hij in dit boek van binnen te laten zien. Ik werd er niet vrolijk van.
Melissa: Het is inderdaad geen lachtertje, het boek twijfelt tussen fictie en non-fictie waarbij het leest als fictie, maar geen fictie is, want het is echt gebeurd.
Angelo: Het is zeer goed studiemateriaal.
BARBARA KINGSOLVER – ‘DEMON COPPERHEAD’ – Uitgeverij J.M. Meulenhoff – 544 pagina’s.
Barbara Kingsolver, Amerikaanse schrijver, essayist, meermaals bekroond, kreeg voor deze meeslepende roman de Pulitzer Prize voor fictie in 2023.
Melissa: Het gaat over een persoon die alle miserie van de wereld overkomt en toch de hoop op overleven behoudt. Hij blijft maar vechten en humor verkopen. ‘Het zit hem niet mee’, is zachtjes uitgedrukt, vader is overleden, moeder is verslaafd, woont in een armoedige trailer, verwaarlozing, misbruik, pleeggezinnen, kinderarbeid, uitbuiting, …
Er zit een goede vaart in het boek waarbij je wilt doorlezen.
Angelo: De titel van het boek lijkt een beetje op de dyslectische versie van David Copperfield, een boek dat al bestaat, en gaat over een weesjongen die aan de verschrikkingen van zijn tijd probeert te ontsnappen en dat vol goede moed en enige humor doet. Hier is een publiek voor (zaal lacht). Barbara Kingsolver kan wel goed schrijven.
Melissa: Ik heb hier wel een mooi citaat genoteerd: Als je maar lang genoeg leeft, keert alles wat je liefhebt zich als een valse hond tegen je. Het is toch te gek dat je leven met niets begint en met niets eindigt en dat je in de tussentijd zoveel verliest.
Ruth: Een aanrader voor iedereen die graag leest!
* * *
Korte intermezzo, waarbij onder luid applaus Arno erbij komt als schrijver en kenner van poëzie, voor volgend boek op tafel:
GHAYATH ALMADHOUN – ‘IK HEB EEN AFGEHAKTE HAND VOOR JE MEEGENOMEN’– Uitgeverij Jurgen Maas – 46 pagina’s.
Palestijnse auteur die zelf in een vluchtelingenkamp in Syrië is geboren – het begin van een lange tocht die hem onder andere in Zweden bracht. Almadhoun spaart zijn lezers niet met zijn beschouwingen, maar reikt ons van tijd tot tijd ook een lichtpuntje aan, wat de urgentie van zijn poëtische pamflet alleen maar vergroot (bron: Behoud de Beheerte).
Arno: Ik draag Ghayath Almadhoun al meer dan een decennia met me mee. Ik ontmoette hem voor het eerst in 2012 op een poëziefestival in Berlijn. Mijn ego was volledig weggeveegd toen ik Ghayath Almadhoun hoorde spreken. Ik dacht: dit is het.
Ik hoop hem ooit te kunnen inhalen, maar dat zal me niet lukken.
Ghayath zegt: Ik schrijf liefdesgedichten in de vorm van nachtmerries, dat is zijn poëtica, doorspekt met oorlogstaal en gruwelijke feiten maar ondertussen ook een lofzang aan het lichaam, aan vrouwen, aan wijn drinken, het vitale amoureuze leven, terwijl ook de hele tijd, het geweld aanwezig blijft. Hij komt uit een grote schrijversfamilie.
Almadhoun schrijft poëzie die niet wil behagen. Een soort van funeraire polyfonie, hij spreekt en een massagraf staat achter hem en die spreken allemaal mee. Hij is een medium voor al die mensen die duizend jaar geleden gestorven zijn.
Het gedicht dat hij toen voorlas in Berlijn begon met de zin: Ik was aan het nadenken over het verschil tussen revolutie en oorlog toen er een kogel door mijn lichaam ging. Er is geen tijd om na te denken over nuances, tussen oorlog voeren en revolutie.
Melissa: wat een man, eerst zijn fysiek, dan de man. Ik ontmoette hem voor het eerst in de Limerick. Toen hij voorlas in het Arabisch begonnen de aanwezigen te huilen. Dit is waarom poëzie bestaat.
Hij zegt: De doden worden gedichten. Daar word ik stil van.
Angelo: De man komt uit een conflictgebied, is een Syrisch-Palestijnse Zweed ondertussen. Woont afwisselend in Zweden en Berlijn.
Ik heb een beate bewondering voor zijn schrijversambacht.
Zijn poëzie is zo goed dat het panel en mezelf het erover eens waren om dit boek integraal voor te lezen en de rest te laten vallen (de zaal lacht).
Ruth: wat ik hier zo fantastisch aan vond, is dat het, ondanks de moeilijke termen en verwijzingen naar de literatuurgeschiedenis, zo rechtsreeks en begrijpelijk binnenkomt.
Muzikale omlijsting door Emma Hessels: https://www.begeerte.be/a/emma...
DE VIER SIGNALEMENTEN:
Een zonnige plek voor sombere mens (2024) – Mariana Enriques Uitgeverij De Bezige Bij - 256 pagina’s.
Mariana Enriquez (Argentinië, 6 december 1973) wodt beschouwd als een van de origineelste schrijvers van haar generatie, een generatie die werd geboren tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Ze publiceerde eerder twee romans een een verhalenbundel. Verhalen van haar verschenen in The New Yorker, Granta en McSweeneys. (Bron: Wikipedia)
Melissa: Fantastische vrouw uit Buenos Aires en die stad speelt een grote rol in haar verhalen. Enriquez is de koningin van de kortverhalen. Ze brengt morbide donkere verhalen, maar het gaat ook vaak over liefde, over de cultuur in Argentinië en de afweging tussen goed en kwaad.
Met haar rijke schrijfstijl kan zij absurde zaken op geloofwaardige manier neerschrijven.
All Fours (2024) – Miranda July – Uitgeverij De Bezige Bij – 384 pagina’s.
Het boek dat Lieve graag had voorgesteld!
Miranda July (USA, 15 februari 1974) is een Amerikaanse filmregisseur, scenarioschrijver, actrice en auteur. Haar oeuvre omvat film, fictie, monoloog, digitale presentaties en live performance art. (Bron: Wikipedia)
Angelo: Miranda heeft met haar debuutfilm Me and You and Everyone We Know (2005) de Caméra d’Or-prijs gewonnen. Met All Fours
schrijft ze een boek waarmee ze in America de grote literaire prijzen wegkaapt.
Het boek beschrijft een broeierig California, waar het ‘heet’ en ‘geil’ is. Ze vertrekt op een road trip naar New York maar stopt twintig kilometer verder omdat een jongeman haar aandacht trekt aan een benzinestation.
Ruth: Door luie recensenten wordt het ook wel een menopauze-boek genoemd. Maar het is een lover boek! Een afscheid en een herontdekking.
Arno: Er zijn honderden boeken van verkocht. Een feedback van een vrouwelijke klant: Ik was bang om oud te worden, maar nu ik dit heb gelezen, weet ik dat ik mezelf nog mooi ga kunnen vinden later, dat daar manieren voor zijn.
A Thousand Feasts (2024) - Nigel Slater – Uitgeverij Fourth Estate Ltd. - 368 pagina’s.
Nigel Slater (UK, 9 April 1956) is een Brits culinair schrijver,. Hij schrijft al meer dan tien jaar een column voor The Observer Magazine en is hoofdschrijver voor het suppplement Observer Food Monthly. Daarvoor was Slater vijf jaar culinair schrijver voor Marie Claire. (bron: Wikipedia).
Angelo: Hij schrijft prachtige columns over voedsel, ook over voedsel voor de ziel. De eenvoud waarmee hij schrijft over ervaringen, geuren, het gevoel bij het eten en de seizoenen, getuigt van een soort Japanse terughoudendheid. A Thousand Feasts is een boek waarin hij zijn memoires deelt, namelijk duizend kleine feestjes.
Een perfect Kerstcadeau!
De bundel Decem - Ongelegenheidsgedichten voor asielverstrekkers (2024) – Anne Provoost – Uitgeverij Querido – 80 pagina’s.
Anne Provoost (Poperinge, 26 juli 1964) is een Vlaams schrijfster van romans, kinder- en jeugdliteratuur en essayiste. Ze schrijft over situaties van wrijving en wendbaarheid. De ik-vertellers bevinden zich dikwijls op de grens tussen jeugd en volwassenheid, maar hun vragen gelden op elke leeftijd: wat moet gekozen worden, hoe ver reikt de keuzevrijheid, wanneer en waarom worden anderen belemmerd, etc. (Bron: Wikipedia)
Ruth: Haar boeken kregen talrijke prijzen en werden vertaald. Haar vorige gedichtenbundel Krop. Want er is tussen ons iets enorms aan de gang (2022), smaakte me
wel en vandaar dat ik voor Decem koos. Net zoals de poëzie van Almadhoun is ook dit, geen behaagzieke poëzie.
De bundel bevat tien gedichten, die volgens de stadia van rouw zijn opgevat. Het begint met een scheepswrak op zee en hoe mensen hier belanden. Provoost schuwt de ambachtelijke taal niet: de betrokkene heeft geen andere keuze dan de gebeurtenissen te ondergaan; de getroffene is niet meer in staat om eenvoudige stappen te ondernemen of basishandelingen uit te voeren.
Deze bundel is een aanklacht van hoe ons asielsysteem werkt en hoe de mensen die bij ons komen worden versmacht in een taal die niet de hunne is.
DE VOORUITLEZER:
Fatena Al-Ghorra – Uittocht naar Gaza (2024)
https://www.begeerte.be/a/fatena-al-ghorra/
Een zeer emotionele Fatena spreekt de zaal toe en dankt stad Gent voor zijn steun met Eyes on Palestine. Fatena Al-Ghorra krijgt de zaal ontroerend stil met een ingetogen Palestijns lied dat ze achteraf als geschenk opdraagt.
Het boek gaat over mijn ervaringen en observaties toen ik tijdens de genocide met mijn gezin in Gaza in het Al-Quds-ziekenhuis werd belegerd. Het is een getuigenis van het leven dat ik 23 dagen in het ziekenhuis heb geleefd met ongeveer 14.000 ontheemden.
Het boek verschijnt in december 2024.
***
De avond wordt afgesloten met een ontladende tombola. In de aanwezige boekenstand kan men de besproken boeken aankopen.
***
Aan allen fijne feestdagen toegewenst en tot het volgend Uitgelezen Jaar 2025!
Volgende Uitgelezen gaat door op dinsdag 28 januari 2025 om 19u30 – De Vooruit
***
Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.