Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Niet huilen. Niet snitchen. Wraak nemen.

6 september 2021

67 seconden vertelt over Will, wiens broer Shawn is neergeschoten. De vijftienjarige Will staat in de lift met in zijn broekband een pistool. Hij gaat zijn vermoorde broer wreken. De lift stopt op elke verdieping en steeds stapt er iemand in. Ze gaan het gesprek aan met Will. Samen vertellen ze een groter verhaal. Op deze manier komt Will voor een dilemma te staan. De twijfel neemt toe. Is wraak nemen het juiste om te doen? Jason Reynolds schrijft over het morele dilemma van Will in een krachtig vrij vers. Will kent de regels: Niet huilen. Niet snitchen. Wraak nemen.

Een ongelofelijk sterk verhaal in versvorm, bijna één lange rap over misschien de moeilijkste minuut uit het leven van Will. Jason Reynolds schreef dit boek in vrije vers, waardoor je door de pagina’s vliegt en de woorden aankomen als kogels. Het boek is enorm ritmisch geschreven. Het is een eerlijk, rauw en oprecht verhaal. 67 seconden neemt je mee naar een wereld van geweld en agressie. Reynolds schetst een enorm indringend en beklemmend beeld van de straatcultuur. Een wereld waarin verschillende bendes elkaar neerschieten en een wereld waarin jonge jongens naar drie regels leven: 'Niet huilen. Niet snitchen. Wraak nemen.'

Het verhaal van 67 seconden bestrijkt slechts iets langer dan een minuut. Jason Reynolds weet de tijd te vertragen. Dood, verdriet en geweld komen tot uiting in de weinige woorden van Reynolds. Hij laat de titels van de gedichten doorlopen in de gedichten zelf: het is de poëzie die het verhaal vertelt, zonder dat het voelt als poëzie. Ijzersterk, prachtig geschreven en ontegenzeglijk indrukwekkend. Een bijzonder knap boek dat je niet snel meer los zal laten.

In één ruk uitgelezen, in een paar uur. Want vanaf het bittere begin tot het bijzondere einde, vanaf de eerste regel tot de laatste zat ik er helemaal in en kon ik niet stopen. Het heeft me van mijn sokken geblazen. Want als ik één ding moet zeggen over 67 seconden, dan is het dat het een ongelofelijk knap boek is.

67 seconden wordt aangeboden binnen Leesclubbing in de categorie ‘Young Adult’.

Synopsis

Shawn Holloman (19) is op straat vermoord. Zijn broer Will (15) wil wraak nemen op de vermoedelijke moordenaar, Carlson Riggs. Gewapend met Shawns pistool stapt Will in de lift. Maar tijdens de rit slaat de twijfel toe. Vanaf ca. 15 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

67 seconden
Titel:
67 seconden
Auteur:
Jason Reynolds
# pagina's:
306 p.
Uitgeverij:
Blossom Books
ISBN:
9789463491273
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geweld, Wraak, Goed en kwaad

Gerelateerde leestips