Wat vrouwen willen
Wat wij willen. Mijn leven als moeder, vrouw, feminist is het nieuwe boek van Isabel Allende. De Spaanse titel luidt Mujeres del alma mía, wat Vrouwen van mijn ziel betekent. Geen roman, maar een persoonlijk verhaal over haar leven en de rol die het feminisme daarin heeft gespeeld. Allende neemt ons mee op haar meest persoonlijke reis in jaren. Ze roemt de vrouwen en vrouwelijke auteurs die haar leven richting gaven of inspireerden om zich in te zetten voor vrouwenrechten en om te strijden tegen discriminatie. Ze heeft het over ‘de vrouwen van haar ziel’ die haar hebben gevormd tot wie en wat ze is.
Wat wij willen is een pamflet over de ongelijkwaardigheid, de achterstelling en de onderdrukking van vrouwen in de wereld, gezien vanuit haar actieve feminisme. Feminisme omschrijft ze als een filosofische houding en een rebellie tegen de autoriteit van de man. Ze ziet het patriarchaat als de boosdoener van de ongelijkwaardige situaties van vrouwen. Verder vertelt ze over de schrijnende situatie van vrouwen wereldwijd wat betreft zelfbeschikking, geweld en de positie als tweederangsburger. Met grote betrokkenheid schrijft ze over actuele thema’s als de #MeToo-beweging en het leven ten tijde van corona. De rode draad doorheen het verhaal in haar onmiskenbare passie voor het leven en de overtuiging dat er ook op haar leeftijd nog tijd is voor de liefde. De stelling ‘Wat wij willen’ beantwoordt ze voor vrouwen: veiligheid, gewaardeerd worden, in vrede leven, over eigen middelen beschikken, verbonden zijn en vooral liefde.
Ik heb Wat wij willen met veel interesse en plezier gelezen. Het staat vol met rake en krasse uitspraken, grappige anekdotes, wijze inzichten, prachtige gedichten en verbazingwekkende ontmoetingen: allemaal helder en met humor verwoord in een duidelijke, eerlijke stijl. Geestig en openhartig zijn de thema’s liefde, relaties, haar eigen huwelijken en scheidingen, seksualiteit, sensualiteit en ouderdom in dit boek verweven. Allende schrijft gedreven en fris over haar onderwerp, nooit boos, wel met een uitgesproken mening en steeds optimistisch.
Synopsis
Autobiografie van de Chileense auteur Isabel Allende (1942), waarin ze verslag doet van overpeinzingen, gebeurtenissen en ontmoetingen in haar leven die haar vormden tot de feministe die ze is.