Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Oud familiezeer

12 mei 2022

Sinds jaar en dag is Aurora de vertrouwenspersoon van haar schoonfamilie. Het geklaag, de jaloezie, de onderlinge verwijten: zij hoort als het luisterend oor haar man Gabriel, zijn moeder en haar schoonzussen Sonia en Andrea steeds begripvol aan. Moeder wordt 80 jaar en dat is reden voor een feestje, vindt Gabriel. Zijn twee zussen staan niet te trappelen. Er is te veel oud zeer. Ze hebben weliswaar een gemeenschappelijk, niet al te plezierig verleden, maar aan de gebeurtenissen van toen hebben ze totaal verschillende herinneringen. Sonia werd door haar moeder uitgeleverd aan de twintig jaar oudere Horacio, met wie ze op haar vijftiende moest trouwen. Andrea voelt zich miskend en niet gezien. Gabriel is moeders lieveling. Hij studeerde filosofie en lijdt onder de minachting van zijn zussen. Het diner wordt uiteindelijk vanwege alle gekrakeel afgeblazen, wat alleen maar tot meer ellende leidt. De prachtige roman neemt de lezer mee in de kronkelige labyrinten van familierelaties.

Het verhaal bestaat hoofdzakelijk uit dialogen van wat de gezinsleden aan elkaar en aan Aurora vertellen, in berichtjes heen en weer sturen en op haar voicemail inspreken. Dat versterkt, soms op geestige wijze, het oeverloze van hun geklaag. Aurora heeft bijna een dagtaak om alle verhalen van de vier gezinsleden aan te horen. Alle versies van al hun verhalen komen bij haar samen. Zelf kan zij bij niemand terecht met haar vermoedens, verwijten en verdriet.

In Landero's weelderige zinnen, vol scherpe waarheden, dringt het besef door dat woorden nooit onschuldig zijn. Aurora is een meeslepende roman over leugen en waarheid, over de kracht van woorden en de onbetrouwbaarheid van herinneringen.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Aurora
Titel:
Aurora
Auteur:
Luis Landero
# pagina's:
239 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
ISBN:
9789028450646
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie, Herinneringen

Gerelateerde leestips