Katrien Van Hecke
Leestip van Katrien Van Hecke
Als je wilt dat het heden verschilt van het verleden, bestudeer dan het verleden (Spinoza).

Acrobatenbroers

21 juni 2021

Luca ontsnapt als baby op het nippertje aan de dood. Nadat zijn moeder een fatale val in de sneeuw maakt, houdt een wolf hem warm tot Veronika voorbijkomt. Zij ontfermt zich over de vondeling.

Veronika is goochelaar in een circus. Haar eigen zoon Berio en Luca groeien op als broers en worden adembenemend lenige acrobaten aan de trapeze.

Intussen schrijven we 1928, Italië is in de greep van Mussolini en zijn nietsontziende zwarthemden. De dreigende sfeer die van de fascistische nieuwe orde uitgaat, sluipt de roman binnen.

Luca raakt bevriend met de jonge fotografe Yulia. Al gauw blijkt dat de zwarthemden naar haar op zoek zijn, ze willen kost wat kost haar compromitterende filmrolletjes in handen krijgen. Luca vindt een schuilplek voor Yulia, zorgt zo vaak hij kan voor eten en gezelschap. Dit geheim deelt hij met niemand, ook niet met zijn broer Berio. Die komt erachter en vindt dat hele mysterieuze gedoe maar niets.

En niet alleen omdat de zwarthemden overal op de loer liggen. Om als duo aan touwen en trapezestok halsbrekende toeren uit te halen, moet je perfect op elkaar zijn ingespeeld. En Yulia lijkt een wig tussen hen te drijven. Houden de broers genoeg van elkaar om hun samenspel vol te houden? Of houdt broederliefde ook loslaten in? Echte broers zijn ze trouwens niet, de wolvengeur heeft Luca nooit helemaal verlaten.

Alles wat licht is is geslaagd op vele vlakken. Door de rake karakterbeschrijvingen leren we alle leden van het circusgezelschap kennen alsof we zelf tot de bonte kring behoren. Marleen Nelen schept mooie, krachtige beelden en verwoordt precies. De ingewikkelde acrobatieën zijn grandioos beschreven. De historische achtergrond maakt het boek extra boeiend. En de grootste troef van de roman ligt naar mijn gevoel in de uitwerking van de psychologische spanning tussen Luca en Berio.

Met dank aan Young Adult België voor het recensie-exemplaar. Katrien Van Hecke

Synopsis

1927. Italië is in de greep van de fascistische dictator Mussolini. De broers Luca en Berio werken als trapezewerkers in een klein, rondreizend circus. Ze verloren hun moeder in de oorlog en wonen nu bij goochelaar Veronica. Dan komt de jonge fotografe Yuna in hun leven en verandert alles. Vanaf ca. 13 jaar.

Katrien Van Hecke
Leestip van Katrien Van Hecke
Als je wilt dat het heden verschilt van het verleden, bestudeer dan het verleden (Spinoza).

Alles wat licht is
Titel:
Alles wat licht is
Auteur:
Marleen Nelen
# pagina's:
256 p.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045123608
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Broer-broerrelatie
Sfeer:
Gevoelig

Gerelateerde leestips