Tot de verbeelding sprekende plekken
Het prachtige boek Atlas van de verdwenen steden van Aude de Tocqueville brengt verhalen, tekeningen en kaarten van de meest tot de verbeeldingsprekende verdwenen steden. Dit boek bundelt het wonderlijke maar reële lot van meer dan 40 steden en sites en hun intrigerende verhalen en overblijfselen. De Tocqueville heeft gekozen voor een vrij afgewogen selectie van steden uit Afrika, Azië, Amerika en Europa, met oog voor de ondergang van modernere steden uit de negentiende en twintigste eeuw. Elke verdwenen stad krijgt in één tot drie pagina’s aandacht. Er zijn geen foto’s van ruïnes en verlaten gebouwen opgenomen maar fijne tekeningen en kaarten van illustrator Karin Doering-Froger.
Van het korte, krankzinnige avontuur van Sanzhi in Taiwan, voortgekomen uit de verbeelding van een paar enthousiaste promotors van futuristische architectuur, tot de prachtige Soemerische stad Mari, die ten onder ging in het hart van de Syrische woestijn, en niet te vergeten Prypiat in Oekraïne, waarvan de inwoners de ochtend na de kernramp in Tsjernobyl werden geëvacueerd. Wat gebeurde er lang of minder lang geleden met steden als Carthago, Pompeï, Angkor, Hiroshima, ...? Net zoals onze beschavingen en culturen zijn ook steden vergankelijk en verdwijnen ze van de kaarten door overstromingen, brand en aardverschuivingen, maar evengoed door economisch verval, politiek opzet of oorlog. Of het nu langzaamaan of heel abrupt gebeurt, het zijn en blijven fascinerende verdwijningen.
De Franse schrijfster De Tocqueville blinkt vooral uit door haar mooie en spannende schrijfstijl en haar oog voor bijzondere details. Het boek leest heerlijk weg en de bijzondere verhalen spreken tot de verbeelding. Een erg mooi uitgegeven boek dat menige liefhebber van fascinerende plekken zal boeien.
Synopsis
Veertig verdwenen steden worden besproken, zoals Pompeï, steden van de Inca's, maar ook Tsernobyl, Angkor en Carthago.