Klaartje Van der Bauwhede
Never not reading

Een verhaal zoals het leven kan zijn: liefdevol én rauw tegelijk

21 juni 2024

Bintje vertelt het verhaal van Bintu, een meisje dat opgroeit in de jaren negentig, in een appartementencomplex in een Vlaamse provinciestad. Ze heeft een witte moeder en zwarte vader. Haar grootouders zijn vaak heel dichtbij in de omgeving waar ze opgroeit. De contrasten tussen haar grootouders van vaders en moeders kant zijn groot, net als de contrasten tussen haar ouders. De liefde tussen haar ouders startte intens, maar bleef niet duren. Één van de factoren die hierin speelde, is de ontgoocheling van haar vader die met grote verwachtingen uit Kongo naar België kwam. Door de onderwaardering van zijn mogelijkheden wordt hij neerslachtig, prikkelbaar, en reageert zijn woede af op zijn gezin en in alcoholmisbruik. Toch blijft Bintje zoeken naar de goedkeuring en liefde van haar vader, zelf op momenten waar hij daartoe niet in staat is.

Dit alles speelt zich af in de jaren negentig van de vorige eeuw, in een samenleving die behoorlijk racistisch en bevoordeeld is tegenover iedereen die er wat anders uitziet. We zien hoe die vooroordelen een grote invloed hebben op het gezin, het welbevinden van Bintje, en hoe moeilijk het is voor Bintje om een plaats te vinden, als dochter, kleindochter, zus, vriendin, en later ook als moeder. Hoe verder het verhaal gaat, hoe meer parallellen je ook ziet door de tijd heen, en hoe generationeel trauma verweven is door het levensverhaal van Bintje. In het laatste deel van het boek, loopt het verhaal verder en merken we hoe het trauma dat Bintje in haar jeugd beleefde, doorwerkt op het moment dat ze zelf moeder wordt, en het heel moeilijk blijkt om haar zoon de nodige liefde te geven.

Het is een hard verhaal, maar tegelijk spreekt er ook veel liefde en begrip uit. Het verhaal krijgt hier en daar ook korte Franse dialogen mee, maar dat past helemaal in de context. Ik kon mij inleven in de bewegingswereld van het hoofdpersonage, Bintje.

Dit was het debuut van Tuly Samuma, die ook columniste is voor De Morgen. Ik ben benieuwd naar haar volgende boeken.

Synopsis

Een meisje groeit in de jaren negentig op met een gedesillusioneerde en agressieve vader. Als ze volwassen is en zelf een kind heeft, lijkt ze op hetzelfde destructieve pad af te stevenen als haar vader.

Klaartje Van der Bauwhede
Never not reading

Bintje : roman
Titel:
Bintje : roman
Auteur:
Tuly Salumu
# pagina's:
275 p.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789464788068
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Culturele identiteit, Vader-dochterrelatie, Racisme

Gerelateerde leestips