Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een meeslepende leeservaring!

16 mei 2024

Ann Galland heeft met Bitter een indrukwekkende roman gecreëerd die de lezer meeneemt naar het betoverende Rome. Dit langverwachte vervolg op haar debuutroman Aroma introduceert Matteo Amato, de zoon van Alba Amato, het hoofdpersonage uit Gallands eerste boek. Hoewel Bitter op zichzelf kan worden gelezen, verrijkt kennis van Aroma de leeservaring door extra context te bieden.

We volgen het pad van Elena Russo, een jonge vrouw die, ondanks familiale tegenslagen, haar leven en dat van haar jongere tweelingbroers probeert te redden. Zij ontmoet sterrenchef Matteo op een cruciaal moment, en ze vinden steun bij elkaar te midden van hun uitdagingen, want ook Matteo’s leven verandert abrupt door bedrog en verraad.

Het boek is kunstig verdeeld in twee delen, elk vernoemd naar straten in Rome die een cruciale rol spelen in het verhaal, en is opgebouwd uit beknopte hoofdstukken. Het eerste deel dient als een introductie van de personages en de complexiteit van hun relaties, terwijl het tweede deel zich concentreert op onvoorziene plotwendingen en de hindernissen die de personages moeten overwinnen. Waar in de eerste roman van Galland ‘koffie’ centraal staat, gaat het in dit vervolg vooral om de smaak ‘bitter’. Galland heeft zich goed voorbereid en deelt tal van weetjes uit de culinaire wereld rond deze basissmaak.

Bitter ademt de kenmerkende elegantie van Gallands schrijfstijl, waarbij ze haar talent voor het schilderen van levendige settings combineert met personages die je diep raken. Deze keer voert ze ons mee door de sfeervolle pleinen en betoverende steegjes van Rome, waar het verleden fluistert en het heden transformeert. Galland ontvouwt een verhaal dat doordrenkt is van menselijke veerkracht, doorweven met de complexiteit van liefde, verlies en de zoektocht naar identiteit. Terwijl de personages worstelen met hun eigen demonen en verlangens, weeft Galland moeiteloos verschillende verhaallijnen samen tot een weefsel van emoties dat de lezer grijpt en niet meer loslaat. Bitter is moeilijk weg te leggen; je wilt steeds verder lezen om te ontdekken wat er nog meer gebeurt. Wat de roman zo uitzonderlijk maakt, is de manier waarop Galland de diepste lagen van haar personages blootlegt, met een empathie die grenst aan het geniale. Haar vermogen om de menselijke ervaring te doorgronden en te verbeelden is indrukwekkend, waardoor de lezer zichzelf onvermijdelijk herkent in de worstelingen en triomfen van de protagonisten.

Gallands proza is als een delicaat parfum, subtiel maar bedwelmend, met elke zin doordrenkt van betekenis en schoonheid. Haar vermogen om de sfeer van Rome tot leven te wekken getuigt van haar meesterschap over de taal, waardoor de lezer zich voelt als een onzichtbare toeschouwer die langs de geplaveide straten dwaalt en de geuren opsnuift die uit de pagina's opstijgen.

Kortom, Bitter is een meeslepende leeservaring die de verwachtingen overtreft en de lezer meeneemt op een onvergetelijke reis door de menselijke ziel. Voor liefhebbers van subtiel geschreven verhalen vol emotie en diepgang is dit boek een absolute must-read. Ann Galland bewijst opnieuw haar talent, en Bitter staat trots naast haar voorganger als een sterke roman vol intrigerende personages en onverwachte wendingen. Deze trip door Rome met Ann Galland is dan ook absoluut de moeite waard.

Ontdek hier mijn leestip over Aroma.

Synopsis

Rome, 2019. Wanneer Giuseppe Russo, een rijke antiquair, door een zware financiële tegenslag plotseling alles verliest, sleurt hij zijn gezin mee de afgrond in. Moeder Ginevra gooit na een tijdje de handdoek in de ring. Dochter Elena probeert het gezin overeind te houden in een afgedankte caravan aan de oever van de Tiber. Kort nadat ze op stelen wordt betrapt door sterrenchef Matteo Amato neemt haar leven een onverwachte wending en is niets nog wat het lijkt in de Eeuwige Stad. Bitter, het langverwachte tweede boek van bestsellerauteur Ann Galland, is een weergaloze roman over verlies, verdriet, bedrog, schuldbesef, wisselende allianties en de kracht van grenzeloos vertrouwen. Een diepmenselijk verhaal met sterke personages en complexe verhaallijnen die naadloos in elkaar overlopen.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Bitter
Titel:
Bitter
Auteur:
Ann Galland
# pagina's:
417 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789464778274
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Kleurrijk,
Warm

Gerelateerde leestips