Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Van de ene gedachtenwereld naar de andere

8 september 2020

Ik heb hier gekozen voor de Nederlandse vertaling, maar ik heb het in het oorspronkelijke Engels gelezen.

Mrs Dalloway is een klassieker en voor de enen is dat een reden om het te lezen, voor de anderen net niet. De anderen hebben ongelijk. Mrs Dalloway is een prachtig boek, dat veel meer biedt dan je op het eerste gezicht zou denken.

Ik wist op voorhand dat het boek zou gaan over de gedachtenwereld van ene Mrs Dalloway die een feestje aan het voorbereiden is - een 'stream of consciousness', zoals dat dan genoemd wordt. En dat Mrs Dalloway een nogal burgerlijke dame is uit het midden van de jaren '20 van de vorige eeuw. Ik had verwacht dat het een ontmaskering zou zijn van die burgerlijkheid en dat gaandeweg zou duidelijk worden welke rol zij daar zelf in speelt. Maar het is veel meer dan dat. Ik had niet verwacht dat Virginia Woolf de lezer bijna spelenderwijs meeneemt naar de geest van bezoekers, toevallige passanten, volslagen vreemden. Het is ronduit indrukwekkend hoe ze je bijna onmerkbaar van het ene personage naar het andere voert, zonder dat ze verzandt in oeverloos gemijmer. Ze neemt de lezer mee op een kronkelende zwerftocht door de geesten van haar personages, maar op het eind weet ze het toch tot een samenhangend geheel te brengen.

Het is een vrij dun boekje, maar het vergt wel wat van je als lezer. Je moet er je gedachten bij houden, en op het eind is er geen belerende boodschap die alles verklaart. Het is aan jou als lezer om uit te maken wat je vindt van de personages. Maar dat is toch net wat het spannend maakt, niet?

Synopsis

Eén dag uit het leven van de vrouw van een parlementslid waarin haar gedachtewereld, maar ook die van een aantal anderen uit haar omgeving getekend wordt.

Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Mevrouw Dalloway
Titel:
Mevrouw Dalloway
Auteur:
Virginia Woolf
# pagina's:
189 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak en Van Gennep
ISBN:
9789025370138
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips