Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een bakje troost

1 juli 2022

Aroma is het debuut van de Gentse in Rome residerende auteur Ann Galland. Deze roman speelt zich dan ook af in haar tweede thuisland Italië, voornamelijk in de steden Venetië en Rome. Zo goed weet Ann de Italiaanse sfeer, het dagelijkse leven en de Venetiaanse buurten te vatten, dat je zou denken dat de roman van de hand van een Italiaanse auteur is. De titel slaat op aroma, zoals het bouquet van koffie en van kruiden. De wereld van de Italiaanse horeca en in het bijzonder een authentieke Venetiaanse koffiebranderij staan centraal in het verhaal. Maar ook de verwijzing naar ‘a Roma’ (naar Rome) is mogelijk, want alle stukjes van de puzzel vallen uiteindelijk in de Italiaanse hoofdstad op hun plaats.

Aroma is een verhaal over keuzes maken en trouw blijven aan die keuzes. Maar ook over nadenken over de grotere levensvraag ‘Wat als ik mijn leven anders had geleid?’ Centraal staat het jonge weesmeisje Alba Amato: zij staat op het einde van de jaren 70 van vorige eeuw voor een belangrijke keuze: een riante erfenis aannemen van een man die haar misbruikte, of trouw blijven aan zichzelf. In de nasleep van haar keuze ontwikkelt zich de plot die meer dan een halve eeuw omspant en heel wat familiegeheimen en intriges blootlegt. Het gaat over verloren liefdes, maar ook over nieuwe kansen die zich aanbieden tegen de achtergrond van de prachtige dogenstad. De verhaallijn werd origineel en vernuftig ontwikkeld. Naarmate het einde nadert worden verbanden tussen de verschillende levensverhalen van de personages zichtbaar en wordt het grotere plaatje betekenisvol.

Ann Galland is een begenadigd schrijfster met een fijne pen. Ze pakt je van bij het begin mee in deze uiterst onderhoudende roman. De auteur weet veel emotie en gevoel in het verhaal te leggen en sfeer te creëren. Je ruikt als het ware het aroma van de perfecte Italiaanse koffie die Alba serveert in de koffiebar Gli Scalini. Ann heeft heel wat troeven uitgespeeld: sterke personages, de knappe achtergrond van de Italiaanse kunststeden, interessante wendingen in een meesterlijk uitgewerkt plot en een meeslepend verhaal dat je na ruim 400 pagina’s verbluft achterlaat. Zwaardere thema’s en diepergaande (kunst)beschrijvingen gaat Galland niet uit de weg. Met Aroma heeft Ann Galland een ijzersterke debuutroman geschreven die je deze zomer menig uur leesplezier biedt!

Synopsis

Een jong meisje ondervindt hoe haar werkgever zelfs na zijn dood nog macht heeft over haar leven.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Aroma
Titel:
Aroma
Auteur:
Ann Galland
# pagina's:
405 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789463938204
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Relaties, Macht, Lotsbestemming, Venetië ; 20ste eeuw
Sfeer:
Bitterzoet,
Warm

Gerelateerde leestips