Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Ultima Forsan

19 september 2022

Eigenlijk...(even) sprakeloos...

Beroerd verloren op zoek naar het eigenlijke, in wervelende woorden, ruilt Jeroen Brouwers het vluchtige voor het eeuwige, de ramsj. Of toch niet?

(op cruise)

Jeroen Brouwers' scherpe pen snijdt, fileert alles en iedereen, de machtigen van gisteren verdwaasd verdwaalt in het belachelijke, de belachelijken van vandaag zichzelf machtig wanend, de dwaze basale toerist, de Corsicaanse madre, de haartjes geïmplanteerde Kidman, geenéén die hij spaart, op zoek naar het eigenlijk banaal zijnde eigenlijke.

Met Bittere Bloemen' schreef Jeroen Brouwers misschien niet zijn grootste meesterwerk, daarvoor vloeiden er andere en betere romans uit zijn pen. Toch is dit een zeer persoonlijk en intens geschreven verhaal, vol rake omschrijvingen, absurde beelden, echte pijn, dwalende overpeinzingen, ouderwetsig chagrijn, dit alles in een prachtig rijke taal. Bittere bloemen verscholen in het dolen van een oude man.

Synopsis

Een ontgoochelde 81-jarige man, ooit een beroemd schrijver, wordt na een hersenbloeding door zijn bazige dochter op reis gestuurd met een cruiseschip.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Bittere bloemen : roman
Titel:
Bittere bloemen : roman
Auteur:
Jeroen Brouwers
# pagina's:
285 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Atlas
ISBN:
9789045082813
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ouderen, Liefde, Dood
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips